Antiszemita érme készült Romániában

2010.08.07. 00:32 Módosítva: 2010.08.07. 00:39
Nem antiszemita indítékok vezéreltek minket – közölte a román központi bank kormányzója pénteken. Mugur Isarescunak azért kellett védekeznie, mert olyan érmét készítettek, ami Miron Cristea ortodox pátriárkát, az ország egykori miniszterelnökét ábrázolja. Cristea 1939-ben kormányfőként zsidókat fosztott meg állampolgárságuktól.

Most hallok először rasszista érmékről – írta már a hét közepén az egyik numizmatikai szakblog posztjának szerzője a romániai érmeügy kapcsán. Egy amerikai múzeum írt először levelet Romániának, a bukaresti központi banknak, amiben kérte, hogy vonják vissza a 10 lejes ezüstérmét. Az azon szereplő pátriárka ugyanis antiszemita nézeteket vallott, és az 1930-as évek második felében azt sürgette, hogy a zsidók hagyják el az országot.

A poszt szerint Radu Ioanid, az amerikai holokauszt emlékközpont igazgatója azt mondta, sokkolta őt a román jegybank döntése, hogy az érmén Miron Cristeát szerepelteti. Cristea 1925-től 1939-ig volt pátriárka, 1938-1939-ben miniszterelnök. Kormányfősége idején vizsgálták felül az állampolgársági törvényt, amivel 225 ezer zsidót fosztottak meg az állampolgárságuktól.

Miron-Cristea 1692810c

Egy 2004-ben megjelent tanulmány szerint maga Cristea volt az, aki a zsidók üldözését kezdeményezte. Egyes források szerint a holokauszt idején Romániában háromszázezer zsidót és cigányt öltek meg. Az érme kibocsátása ellen a romániai zsidó szervezetek is tiltakozta, a kolozsvári szervezet elnöke, Robert Schwarz azt mondta: nem tudja elképzelni, Cristea személye hogyan juthatott át a jegybanki szűrőkön,

A BBC pénteki híre szerint Mugur Isarescu, a román jegybank kormányzója – ez a mi jegybankelnöki tisztségünknek felel meg – tiltakozott a rasszizmus vádja ellen. Mint fogalmazott, nem akartak rasszista, idegengyűlülő és antiszemita üzenetet megfogalmazni, az 5000 darabban megjelent érmét egy, az ország öt jelentős pátriárkáját bemutató sorozat egyik elemének szánták (a másik négy személy a román jegybank honlapja szerint Nicodem Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu és Teotist Arapasu).

A bank kormányzója azt is közölte, hogy tiszteletben tartják nemzetük és a demokrácia értékeit. A jegybank elfogadta az amerikaiak kérését, és létrehoz házon belül egy olyan bizottság, amely elemzi a helyzetet, és kidolgozza a mindenkinek tetsző megoldást. "Ez akár az érme kiselejtezése is lehet" – fogalmazott a BBC szerint Isarescu.