Egyre pesszimistábbak az amerikai milliomosok

2010.08.25. 16:35 Módosítva: 2010.08.25. 16:36
Jelentősen esett az amerikai milliomosok bizalmi indexe, utoljára tavaly júniusban volt ilyen mélyen a mutató értéke. Ez igen pesszimista hangulatot jelez az amerikai milliomosok körében, akik elsősorban a politikai kockázatok, illetve a munkanélküliség miatt aggódnak - derül ki a Spectrem Group felméréséből.

Több mint egyéves mélypontjára esett a Spectrem által készített bizalmi index, mely az amerikai milliomosok gazdasági optimizmusát, illetve jelen esetben pesszimizmusát méri. Az index értéke a júliusi -7-ről egészen -18 pontra esett, vagyis 11 ponttal került lejjebb a hónap során. Ilyen alacsony szinten legutóbb 2009 júniusában járt a mutató.

A bizalmi index azért készül, mert a feltételezések szerint, a milliomosok kifinomultabb véleménnyel rendelkeznek, mint az átlagos befektetők. Ezért is aggasztó az alacsony érték. Bár a mutató értéke -100 és +100 között mozoghat, -10 és +10 között semlegesként értékelhető az eredmény, ebből az intervallumból azonban most kilépett  az index. A milliomosok elsősorban a politikai környezetet tartják fő kockázatnak, a megkérdezettek negyede emelte ki ennek fontosságát, míg a munkaerő-piacra kevésbé fókuszáltak.

A szintén a Spectrem által készített vagyonos (500 000 dollár feletti befektethető jövedelemmel rendelkező) háztartások véleményét tükröző index értéke 4 pontot esett augusztusban, amivel már -20 ponton jár. Körükben a legtöbben a gazdasági környezet romlása miatt aggódnak, de jelentősen megnőtt a politikai kockázatok, illetve a munkanélküliség miatt aggódók száma is.