Rémes hónapok várnak ránk

2010.08.27. 07:32
Ismét megszólalt a válságot már idejekorán megjósoló professzor, Nouriel Roubini. A jósprofesszor ezúttal az újabb gazdasági recesszió valószínűségét 40 százalékra tette, amit elsősorban a megszűnő kormányzati gazdaságélénkítő programok negatív hatásaival és a jegybank gyengülő hatékonyságával magyaráz. A világ legnagyobb kötvényalapjának vezetője, Mohamed El-Erian szintén borúsan látja az amerikai gazdaság jövőjét, véleménye szerint a lassú gazdasági növekedés és az esetleges defláció vonzóvá teszi a kötvényeket, így nem lát buborékot a piacon.

Aa globális pénzügyi válságra már korán figyelmeztető professzor, Nouriel Roubini ismét pesszimista jóslataival ijesztgeti a befektetőket. Legújabb megszólalásában a szakember annak a véleményének adott hangot, miszerint az Egyesült Államok gazdasági növekedése a harmadik negyedévben nem éri majd el az 1 százalékot sem. Ezzel egyidejűleg egy újabb recesszió kialakulását, vagyis a "W" alakú gazdasági visszaesés valószínűségét 40 százalékra tette.

A professzor szerint a lassabb növekedési várakozást erősíti, hogy a kormány is 1,2 százalékra csökkentheti az idei évre vonatkozó gazdasági növekedésről szóló legoptimistább várakozását (2,4 százalékról). Az első féléves gazdaságélénkítési programok, mint például a 814 milliárd dolláros élénkítési terv, a népszámláláshoz felvett tömegek, valamint az első lakásvásárlóknak nyújtott adótámogatás egyaránt segítette a növekedést az év első felében, viszont hátráltatják a növekedést a későbbiekben. A programok ugyanis növelték a bázis értéket, így befejeződésükkel nem csak hogy nehezebb lesz felül teljesíteni a bázist, de a hiányuk okozta csökkenést is ki kell termelni – mondta a professzor a Bloombergnek.

A lassabb növekedés viszont hatással lesz a tőkepiacok hangulatára is, amely így a tőzsdék gyenge teljesítményéhez vezethet Roubini szerint. Ahogy megnőnek a banki marzsok, esnek a tőzsdék, lecsökken a globális kockázatvállalási hajlandóság is, ami viszont visszahathat a reálgazdaságra. A kockázatosabb eszközök áresése egy újabb recesszióba taszíthatja a gazdaságot.

Márpedig egyrészt a kormány már nem növelheti tovább jelentősen a 10 százalék körüli költségvetési hiányát (például 15-20 százalékra), másrészt a jegybanki likviditás bővítő intézkedése hatékonysága is egyre gyengébb. Hiába tartja ugyanis alacsonyan a kamatokat a Fed, nem tudja serkenteni a gazdaságot, ha a bankok nem hajlandóak hitelezni. Az USA egy japánhoz hasonló likviditási csapdával néz szembe, ahol a legnagyobb fenyegetést a defláció jeleni – nyilatkozta Roubini a CNBC-n.

A Pimco vezérigazgatója, Mohamed El-Erian szerint a legújabb munkaerő-piaci adatok jobbak ugyan a korábbiaknál, de továbbra sem adnak okot a bizakodásra. Az amerikai GDP ugyanis továbbra is egyre lassabban nő, és a Pimco által vizionált új norma szerint, vagyis hogy a gazdaság nem tér már vissza a korábbi növekedési pályára, nem várhatunk sokkal szebb jövőt. Ezentúl nehezebb környezetben kell majd ügyesen lavíroznunk – mondta El-Erian a CNBC-n.

A Pimco guruja teljesen egyetért Roubinivel abban, hogy az USA gazdasági növekedése lelassulhat, és a kormányzatnak egyre korlátozottabb eszközök állnak rendelkezésére a gazdaság serkentésére. Egy likviditási csapda kialakulásánál a jegybank teljesen tehetetlen, hiszen nem kényszerítheti a bankokat, hogy hitelezzenek, és nem kényszerítheti a vállatokat, hogy beruházzanak - mondta a szakember. Egy újabb gazdasági sokk ezért komoly gondokat okozhat.

A világ legnagyobb kötvényalapját is működtető Pimco vezetője a kötvénypiaci lufi kialakulásával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy ilyen alacsony növekedés és infláció valamint tartósan alacsony kamatok mellett, teljesen normális, hogy sokan keresik a kötvényeket. Véleménye szerint a jövőben nagyobb hangsúly helyeződik majd a kötvényre, miközben a részvények népszerűsége csökken. El-Erian szerint ráadásul azok számára, akik inkább deflációt, mint inflációt várnak, a kötvény piac még olcsónak is számít.