Januártól lesz európai pénzügyi szuperfelügyelet

2010.09.02. 20:54

Nem láttuk a mostani válság közeledtét, és amikor mégis bekövetkezett, nem tudtunk megfelelően reagálni, ezek tények - mondta Michel Barnier, az EU pénzügyi biztosa annak kapcsán, hogy Brüsszelben ma bejelentették: megszületett a politikai konszenzus egy új, uniós pénzügyi felügyelet létrehozásáról. A biztos szerint az új felügyeleti modell képes lesz pótolni a korábbi hiányosságot: eszközt jelent az unió számára, hogy felmérje a makrogazdasági és a pénzügyi rendszerben rejlő kockázatokat, kezelje azokat, de egy esetleges válság esetén is gyorsabb, hatékonyabb reakcióra lesz képes.

A szabályozás részleteiről szóló jogszabályjavaslatokat a közeli napokban terjeszti elő Barnier, illetve arra számít, hogy a tagállamok és az Európai Parlament egyaránt hamarosan szentesítik a mostani a politikai konszenzust.

Az új felügyeleti modellben négy hatóságot hoznának létre, ezek 2011. január 1-én kezdenék meg munkájukat. Külön szerv felügyelné a pénzügyi piacokat, a bankokat és biztosítókat, valamint önálló hatóság foglalkozik majd a makroökonomiai kockázatok feltárásával és elemzésével - ez utóbbi lehet hivatott például a túl nagy költségvetési hiányt, adósságot felhalmozó országok ellenőrzésére.