A túlélésért küzd a Gripen

2010.09.03. 07:15 Módosítva: 2010.09.03. 07:17
Svájc elhalasztotta a gépvásárlást, a brazil és indiai gigaprojektben kemény harc lesz a gyártók között.

Veszélybe kerülhet a svéd Saab AB Gripen vadászgépének gyártása, miután Svájc pénzügyi nehézségek miatt elhalasztotta egymilliárd dolláros gépvásárlási tenderét - derül ki a Bloomberg összefoglalójából. Bern 2015-ig tovább használja ősöreg Northrop F-5 Tiger vadászgépeit, ám szakértők szerint a svéd vállalatnak kulcsfontosságú lett volna a svájci üzlet elnyerése az egyre szűkülő megrendelésállománnyal küszködő Gripen életben tartásához. A Saab versenytársa ebben a projektben a francia Dassault Rafale típusa, illetve a közös európai gyártásban készülő Eurofighter.

Gripen stand a bangkoki Defense and Security kiállításon 2009-ben
Gripen stand a bangkoki Defense and Security kiállításon 2009-ben

A svéd vadászgép biztos megrendelője Bulgária, Románia és Szlovákia, továbbá Thaiföld részéről is számíthatnak újabb vásárlásokra, az 1,8 milliárd dollár értékű brazíliai gépbeszerzés elnyerése azonban nagyon bizonytalan, az óriási, 126 gépre szóló, 10 milliárdos indiai megrendelésért pedig ádáz harcot fog vívni a világ összes harcigép-gyártója - írja a Napi Gazdaság. A Gripen előnye versenytársaival szemben, hogy a Saab házon belül gyártja a hozzá való radarokat, ám ez is kevés lehet a brazil megrendelés elnyeréséhez, ugyanis Luiz Lula államfő jelezte, hogy a Rafale-t részesíti előnyben. A Dassult Mirage-okat gyárt Brazíliában, tehát olcsóbbnak látszik a francia kapcsolat fenntartása, ugyanakkor a Saab szintén azzal házal Brazíliavárosban, hogy közös vállalkozásban helyben gyártaná a Gripeneket. Az októberi elnökválasztásig nem várható döntés az ügyben. India öreg MiG-jeinek cseréjéről határoz az év végén, a svéd mellett orosz, francia, amerikai és európai ajánlatokat mérlegelve.

A Saab nem mondott le arról, hogy Hollandiának és Dániának is eladja a Gripent, ám ez igen halvány remény annak tükrében, hogy a két ország tagja annak a nyolcas csoportnak, amely az USA-val együtt részt vett a Lockheed F-35-ös harci gépének fejlesztésében, s ezért azt részesíti előnyben saját légierejében.

A Saab jelenleg 26 Dél-Afrikának, illetve 6 Thaiföldnek készülő Gripenen dolgozik, ám ezek legyártásával 2012-re kiürülnek az előrendeléseket tartalmazó könyvei. Ezt követően leghamarabb 2017-ben számíthat biztos vevőre, a gép felújított változatát szolgálatba állító svéd légierőre.