Tovább gyengült az amerikai gazdaság

2010.09.09. 07:48
Az amerikai jegybank (Fed) "sok jelét" látja annak, hogy lassult az amerikai gazdasági növekedés az augusztussal zárult hat hét alatt.

A Fed 12 körzetének szerdán ismertetett közös jelentése, az úgynevezett Bézs Könyv szerint öt körzetben mérsékelt volt a gazdasági növekedés, ugyancsak öt körzetben vegyesen alakult, vagy   lassult a növekedés. Csak két körzet, Boston és Cleveland jelzett pozitív fejleményeket, az üzleti tevékenység élénkülését.

A vizsgált időszakban lanyha volt a lakóingatlan piac, csökkent az építőipari termelés. Az amerikai gazdaság hajtóereje, a lakossági kiadás vegyesen alakult a hat hét során, összességében némileg nőtt. Korlátozott volt az inflációs nyomás. A feldolgozóipari termelés a legtöbb körzetben tovább nőtt, de néhányban lassult a bővülés, vagy elmaradt az előző időszakhoz képest.

A Bézs Könyv megállapításait figyelembe veszi majd az amerikai jegybank kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC), amely szeptember 21-én ülésezik. A szakértők szerint a Fed ezúttal sem nyúl a kamathoz, rekordalacsony szinten, 0,0 és 0,25 százalék között marad