Biztonságosabb lesz a bankszektor

2010.09.13. 14:09
A bankszektor új szabályai biztonságosabbá és stabilabbá teszik a pénzintézetek működését, és megakadályozzák a túlzott kockázatvállalást - summázható a szakértők véleménye a hétvégén elfogadott Bázel III. néven ismert új rendszerről.

A leglényegesebb elem - hogy a bankoknak a korábbihoz képest nagyobb tőketartalékot kell képezniük - elemzők szerint a legtöbb európai banknak nem fog problémát okozni.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a szigorúbb szabályozás feszítettebbé teszi a bankok működését, és ez hatással lehet a gazdaság finanszírozására, azaz a hitelek mennyiségében és költségében jelentkezhet. Másrészt viszont az is igaz, hogy éppen a szigorítások védik meg a bankokat attól, hogy a bedőlt hitelek magukkal rántsanak pénzintézeteket, és ezzel veszélybe sodorják a gazdaságokat.

A Bázel III. megalkotói is azt emelték ki, hogy a szigorítás hozzájárulhat a pénzügyi stabilitásához és a növekedéshez. A követelmények bevezetése fokozatos lesz, így a bankok fel tudnak készülni az alkalmazásukra, miközben támogatni tudják a gazdasági kilábalást - fogalmazott a hétvégi tanácskozást vezető Jean-Claude Trichet EKB-elnök.

Nout Wellink, a bázeli bankfelügyeleti bizottság és egyben a holland jegybank elnöke szerint az új tőkekövetelmények biztosítani fogják, hogy a bankok jobban ellenállnak majd a gazdasági és pénzügyi kihívásoknak, és valójában ezzel támogatják a gazdasági növekedést.

Németország legnagyobb bankja, a Deutsche Bank elnöke szerint a pénzintézet nem szorul további tőkeemelésre az előírások szigorítása miatt, a DB már 2013 végén teljesíteni tudja az előírásokat.

A francia bankszövetség állásfoglalása szerint a korábbinál szigorúbb új szabályozás komoly erőfeszítéseket követel majd a francia bankoktól, de sikeresen fogják venni az akadályokat, mivel a júniusban elvégzett európai sztressztesztből is az derült ki, hogy a francia pénzintézetek a legstabilabbak között vannak Európában.

A svájci pénzügyi felügyeletnél azt jelezték, hogy náluk valószínűleg szigorúbb lesz a szabályozás a globálisnál, legalábbis az ország két nagybankjával, az UBS-sel és a Credit Suisse-szel szemben szigorúbb követelményeket fognak támasztani. A felügyelet és a svájci nemzeti bank állásfoglalása szerint a Bázel III. - bár alapvetően jó rendszer - nem ad megfelelő biztosítékot arra nézve, hogy miként lehet megakadályozni egy nagybank összeomlását. Ezért Svájc a maga nemzeti szabályozásával fogja kiegészíteni a globális programot.

A brit bankok is fel vannak készülve az új szabályozásra, mindamellett a brit bankszövetség igazgatója nagyon fontosan tartja a rendszer figyelemmel kísérését, és adott esetben újraértékelését.