Frankhitelesek: csütörtökön jön a kegyelemdöfés?

2010.09.15. 07:27 Módosítva: 2010.09.15. 13:35
Meghökkentő véleménnyel álltak elő a UBS bankcsoport elemzői, ugyanis meglátásuk szerint a svájci jegybank már csütörtökön 25 bázispontos kamatemelésről dönthet. Eközben más közgazdászok egyöntetűen azzal számolnak, hogy változatlan szinten marad az irányadó ráta.

Svájc vezető kereskedelmi bankjának közgazdászai azzal számolnak, hogy az alpesi ország jegybankja (SNB) már csütörtökön kamatot emel. A szakértők 0,25 százalékpontos szigorítást vetítenek előre - tudósít a Financial Times. Egy jegybanki kamatemelésnek kettős értelemben is negatív hatása lehet a frankban eladósodottakra: egyfelől alapja lehet a hitelt folyósító bank kamatemelésének, másfelől a magasabb kamatszint növeli az adott valuta értékét, vagyis – jelen esetben – tovább drágítja a frankot más valutákkal, így a forinttal szemben is.

A UBS szakértői annak ellenére vártják ezt a negyed százalékpontos kamatemelést, hogy a svájci frank 10 hónap után újra paritásig erősödött a dollárral szemben. A keddi kereskedésben a 0,994-es szinten is megfordultak az USD/CHF jegyzések.

A UBS elemzői arra számítanak ugyanis, hogy a jegybankárok csütörtökön arról döntenek, hogy ezentúl a 3 hónapos LIBOR célsáv (0-1 százalék között) közepét célozzák meg. Ez azt jelenti, hogy a korábbi 0,25 százalék helyett 0,5 százalék lesz a cél.

Beat Siegenthaler, a UBS devizastratégája mindezt azzal indokolja, hogy a svájci jegybankárok sokkal inkább tartanak a felpörgő inflációtól és az esetleges ingatlanpiaci buboréktól, mint az erős franktól. Azt azonban a szakértő is belátja, hogy a legfontosabb ellenérv a kamatemeléssel szemben a történelmi csúcs közelében lévő svájci frank lehet - írja az FT.