Nem nyúlt a kamathoz a svájci jegybank

2010.09.16. 14:43
A kamat tartása mellett döntött a svájci jegybank, így nem kell a magyar frankhiteleseknek a kamatdöntés frankerősítő, és hitelkamatot növelő hatásától tartaniuk. A jegybank friss prognózisa azonban éles piaci reakciót váltott ki, a frank gyengülésnek indult.

A Svájci Nemzeti Bank továbbra is a 0,25 százalék körül igyekszik tartani a svájci frank betéti kamatát - áll a jegybank csütörtöki  közleményében. A svájci jegybank esetleges kamatemelése megadta volna a kegyelemdöfést a frankhiteleseknek, a magasabb kamat ugyanis a frank erősödését, és a hitelkamatok emelkedését vonhatta volna maga után. Az aggodalom alapja Svájc vezetője bankjának, az UBS stratégiának a véleménye volt, amely szerint az inflációs félelmek miatt a svájci jegybank szigoríthat a monetáris politikáján.

Az elemzői várakozásoknak megfelelően azonban nem nyúlt az irányadó rátához a svájci jegybank, így továbbra is a 0,25 százalékos szintet célozza a három hónapos londoni bankközi kamatlába. Ennél élesebb piaci reakciót váltott ki a jegybank friss prognózisa.

Ezek szerint idén 2,5 százalékos GDP-növekedés várható az alpesi gazdaságban, ami kedvezőbb a korábbi 2 százalékos prognózis után. Az SNB szakértői stábja emellett mérsékelte az inflációs várakozásait: az idei inflációs 0,7 százalék lehet a korábbi 0,9 százalékos előrejelzés helyett, jövőre pedig 0,3 százalék lehet a pénzromlás évesített üteme, ami jelentősen elmarad a korábbi 1 százaléktól.

Mindez arra utal, hogy a jegybank nem nézi majd jó szemmel a frank erősödését, mivel az tovább növeli a deflációs veszélyeket. A bejelentés utáni percekben jelentős gyengülésnek indult a svájci frank az euróval szemben. Az euróval szembeni árfolyam már az 1,3250-es szint felé közelít.

A svájci jegybank újabb intervenciójának esélye kapcsán nem szabad megfeledkezni Japán keddi lépéséről sem. Mint, ismert, a japán pénzügyminisztérium hat év után ismét devizapiaci intervencióval gyengítette a dollárral szemben 15 éves csúcson álló japán jent. Többek között ez is bátoríthatja a svájci jegybankot az intervenció újrakezdésében.

A frank gyengülése a forinttal szembeni árfolyamában is jelentkezett. A CHF/HUF kurzusa a 212.70-es szint alatt is megfordult, legutóbb három héttel ezelőtt járt ilyen mélyen az árfolyam.