Fájni fog - Így csökkentik a hiányt Szlovákiában

2010.09.22. 11:54
Szlovákiában elkészült a jövő évi költségvetés tervezete. Komoly szigort vezetnek be északi szomszédunknál, hogy csökkenjen a költségvetés hiánya. A politikusok fizetését a gazdaság és a költségvetés állapotához kötik.

A szlovák kormánykoalíció megegyezett a jövő évi költségvetés keretszámaiban, és több takarékossági intézkedésben - jelentette be Iveta Radicová miniszterelnök szerdán délelőtt a koalíciós tanács éjjeli ülésének eredményeit ismertetve. A megállapodás szerint jövőre a költségvetés hiányát az idén várt GDP-arányos 7,8 százalékról 4,9 százalékra csökkentenék.

"Megtakarítunk 980 millió eurót, elsősorban az állami kiadások csökkentésével. Az állam képviselőinek bére tíz százalékkal fog csökkenni" - közölte Radicová. Ugyanakkor a költségvetés bevételeit 770 millió euróval növelik.

"Bízom benne, hogy a polgárok megértéssel fogják fogadni azokat az intézkedéseket, amelyekben sikerült megegyeznünk" - tette hozzá a kormányfő. Leszögezte, hogy a tervezett megszorítások nem fogják érinteni sem a rendőröket, sem a tűzoltókat, sem a legszegényebb rétegeket.

A politikusi béreket a gazdaság állapotához kötik

A kormány spórolni fog, s leállítja az értelmetlennek, jelenleg feleslegesnek minősített beruházásokat, kiadásokat. Egyebek közt leállítják a pozsonyi vár sokat vitatott felújítását is. Ugyanakkor jövőre emelik az autópálya- és útépítésre, a családtámogatásra és az árvízvédelemre szánt összegeket, s több pénzt kapnak az oktatásügyi dolgozók is.

A miniszterek és a képviselők fizetése csökkeni fog. Az új szabályozás az lesz, hogy a miniszterek és a parlamenti képviselők bére a jövőben az előző évi gazdasági eredménytől, a költségvetés alakulásától fog függeni. Minél magasabb lesz a deficit, annál alacsonyabbak lesznek a következő évi politikusi bérek.

Ivan Miklos pénzügyminiszter szerint a jövő évi bércsökkentés 10-11 százalék körül várható, a következő két évben pedig valamivel mérsékeltebb. Amikor a költségvetési hiány három százalék alá esik, a következő évben nem lesz bércsökkentés. Ezt az állapotot három év alatt szeretné elérni a koalíció.

Radicová azt mondta, hogy neki személyesen mintegy 600 euróval csökken a jövő évi havi bére. A jövő évi költségvetésről szerdán tárgyal a kormány, a tervezet várhatóan pénteken a parlament elé kerül.