Tömeges házkutatások bóvlirészvények manipulációja miatt

2010.09.28. 08:33
Tőzsdei hírlevelekkel, pletykával, blogokkal hajtották fel a papírok árait a csalók Németországban.

A müncheni államügyészség nagyszabású akcióba kezdett a múlt héten bennfentes kereskedelem és piaci manipuláció gyanújával. Ennek során kedden 48 irodahelyiségben és magánlakásban tartottak házkutatást. Húsz társaság részvényei érintettek az ügyben, és eddig 31 gyanúsítottjuk van - értesült a Financial Times Deutschland (FTD).

Ez valószínűleg az eddigi legnagyobb ilyen ügy Németország történetében, de egyelőre csak három személyt vettek őrizetbe - számol be a Napi Gazdaság. A gyanúsítottak főleg olyan tanácsadók, akik az ügyfelek számára tőzsdei hírleveleket készítettek, de a pletykaterjesztés és blogírás is szerepelt a manipulációs eszközök között.

A 2008-ig visszanyúló ügy filléres bóvlirészvényekhez (penny stocks) kapcsolódik, amelyek árfolyamát piaci szereplők célzottan tálalt jó hírek segítségével a magasba tornászták, hogy ott eladásokba kezdjenek.

Az ügy pikantériája, hogy a tőkebefektetők védegylete (SdK) nevű érdekvédelmi szervezetnél is házkutatást tartottak. Ennek fókuszában a Wirecard nevű, internetes fizetésekkel foglalkozó cég afférja áll. Az SdK akkori szóvivője, Markus Straub a TechDAX-ban is szereplő társaságot nyilvánosan mérleghamisítással vádolta meg, miközben ő és más magánszemélyek titokban a részvény esésére játszottak.