Nobelt ért a surlódásos munkanélküliség elmélete

2010.10.11. 14:23
Peter Diamond, Dale Mortensen és Christopher Pissarides kapta megosztva idén a közgazdasági Nobel-díjat - jelentették be hétfőn Stockholmban. Elméletük arra ad magyarázatot, hogy a munkapiacon miért vannak munkanélküliek és betöltetlen álláshelyek egyszerre.

Peter A. Diamond 70 éves amerikai közgazdász az 1980-as években az Egyesült Államok kormányának tanácsadója volt társadalombiztosítási, szociális ügyekben. Több könyvet is publikált növekedés, egyensúly, munkanélküliség, adórendszer, nyugdíjreform témakörben. 2010-ben Barack Obama a Federal Reserve kormányzótanácsába jelölte, de a szenátus a jelölést nem fogadta el. Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke is Diamond tanítványa volt.

A ciprusi születésű 61 éves Christopher Antoniou Pissarides jelenleg az LSE professzora, egyik fő kutatási területe a munkanélküliség problémaköre. Közös könyve - a harmadik díjazott - Dale Mortensennel 1994-ben jelent meg, és a munkahelyek létrehozásával, megszűnésével, az ebből fakadó munkanélküliséggel foglalkozik. Pissarides a közgazdasági Nobel-díjat is Mortensennel és Diamonddal közösen kapta, az úgynevezett keresési modell kidolgozásáért.

Modellük szerint a munkaerőpiacon tökéletlen az információ, így a munkanélküliek és vállalatok nem képesek áttekinteni a teljes munkapiaci keresletet és kínálatot. Így egy idõigényes és költséges alkalmazkodási, keresési folyamatban talál egymásra a megfelelõ munkát kínáló, illetve keresõ eladó és vevõ. Ezért vannak egyszerre munkanélküliek és betöltetlen álláshelyek.

Az egyensúly fogalma itt azt jelenti, hogy a munkanélküliek, az üres álláshelyek és a betöltött álláshelyek száma idõben állandó marad. Egy állás betöltésének valószínűsége és egy munkanélküli foglalkoztatottá válásának valószínűsége megadható a munkapiac telítettségének függvényeként.

A közgazdasági Nobel-díjat a svéd központi bank alapította fennállásának 300. évfordulóján 1968-ban. A kitüntetést a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda, elnevezése hivatalosan: a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíja. A díj összege 10 millió svéd korona.