Régiós minimálbér lesz Szlovákiában

2010.10.25. 12:40
A régiók eltérő fejlettségi szintjéhez igazodó, régiónként különböző összegű minimálbért vezet be a szlovák kormány a tervek szerint.

A szlovák munkaügyi minisztérium a kezdeményezést azzal indokolja, hogy pontosan a legnagyobb munkanélküliséggel küzdő járásokban dolgoznak a legtöbben minimálbérért - írja az Új Szó című pozsonyi napilap hétfői számában.

Michal Páleník, a Foglalkoztatási Intézet vezetője üdvözölte az elképzelést, amely lényegében az Európai Unió mintájára lenne bevezethető Szlovákiában – az unió is egységes egészet alkot, ám az egyes országokban különbözik a minimálbér összege. Páleník szerint a javaslat egyik eredménye az lenne, hogy a legnagyobb munkanélküliséggel küzdő régiókban csökkenne a minimálbér. Az átlagosnál kisebb minimálbérrel a munkaadók több embert tudnának foglalkoztatni, így csökkenne a munkanélküliség.

A Szakszervezetek Konföderációja (KOZ) ellenzi a javaslatot. Miroslav Gazdík, a KOZ elnöke szerint ha nem lesz egységes a minimálbér, tovább nő a gazdasági fejlettségi különbség az egyes régiók között.

A szlovák kormány a múlt héten hagyta jóvá a minimálbér 3 százalékos emelését. Januártól a jelenlegi 307,70 (84.600 forint) euróról 317-re (87.200 forint) emelkedik, egyelőre egységesen.  Az Új Szó áttekintése szerint az Európai Unió 27 országából 20-ban van minimálbér. Ausztriában, Dániában, Finnországban, Olaszországban és Svédországban nincs. Ezekben az országokban kollektív szerződésekben rögzítik a legalacsonyabb béreket. Németországban és Cipruson a szakmánként, illetve szektoronként meghatározott minimálbér pedig nem vonatkozik a munkavállalók többségére.

A legmagasabb minimálbér Luxemburgban van, itt 1.683 euró, és jóval 1.000 euró feletti összegnek felel meg Nagy-Britanniában, továbbá Franciaországban, Hollandiában és Írországban. A legalacsonyabb Bulgáriában és Romániában, 123 és 142 euró. Magyarországon 272 euró, Csehországban 302, Lengyelországban 321 euró a minimálbér.

Szlovákiában az átlagkeresetek között óriási különbségek vannak. Pozsonyban és közvetlen környékén az év első felében az átlagkereset bruttó 967 euró volt, a többi megyében nem érte el a 700 eurót. A legrosszabb a helyzet Eperjes megyében, ott az átlagkereset csak 563 euró. Az országos átlagbér 741 euró.