Chavez belejött az államosításba

2010.11.01. 14:02
Újabb vállalatot államosítottak Venezuelában, az ország legnagyobb, eddig magántulajdonban levő acélvállalata jutott erre a sorsra.

Venezuelában Hugo Chávez elnök rendeletére államosították az ország legnagyobb, magánkézben lévő acélipari cégét.

Az államfő azt mondta, hogy a Sidetur kisajátítása része annak a politikájának, hogy Venezuelát szocialista állammá alakítsa át.

A 25 országba exportáló Sidetur hat venezuelai gyárának éves termelési kapacitása több mint 835 ezer tonna. Hugo Chávez azt mondta, hogy a Sidetur állítja elő Venezuela acélrúd keresletének 40 százalékát.

Az 1999-ben hatalomra került Chávez ágazatok egész sorában rendelt el már államosítást, úgynevezett forradalmi programjának részeként. Az olajiparban például milliárd dolláros nagyságrendben államosította a magánvállalkozások - főként külföldi cégek - vagyonát, felszerelését és készleteit, a mezőgazdaságban pedig több mint 3 millió hektár termőföld köztulajdonba vételét rendelte el.

A múlt héten került köztulajdonban az amerikai Owens-Illinois üvegipari társaság leányvállalata, amit környezetszennyezésre és a dolgozók kizsákmányolására hivatkozva államosítottak.

Az államosításokért esetenként kártérítést fizet a caracasi vezetés. A svájci Holcim cementgyártó óriáscég például 650 millió dollárt kap, miután leányvállalatának elkobzása miatt bepanaszolta Venezuelát a Világbank által alapított Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (International Centre for Settlement of Investment Dispute - ICSID).