Hová utaznánk a legszívesebben jövőre?

2010.11.09. 13:23
Felmérést készített a Lonely Planet arról, mik a legvágyottabb jövő évi úticélok. A tízes listán főként egzotikus célországok vannak, de a második legkívánatosabb helyszín a horvátországi Isztria.

A Lonely Planet Best in Travel 2011. ajánlásai alapján megvan a következő esztendő 10 legvágyottabb úti célja – írja a Turizmusonline.hu. A célállomások többségénél kulcsszerepet játszik a világtól való elvonulás, az egyediség, viszont annál kevésbé kerül szóba a luxus.

A lista első helyén az egyiptomi Sínai-félsziget szerepel. Az indoklás szerint nem csupán Sharm el-Sheikh tartogat izgalmakat a télen napbarnított bőrre vágyó európaiak számára. Távol a Costa del Cameltől a sivatagos félsziget főszerepet játszott a három, alapvető monoteista vallás megszületésében. A Vörös-tengeri Riviéra szállodakomplexumai mellett növekvő érdeklődésre tartanak számot a Taba és Dahab közötti egykori hippitáborok. A térségből ráadásul felkereshető Jordánia és Izrael is.

000 APP2003022838832

A második helyen némi meglepetésre – legalábbis abból kiindulva, hogy a válaszadók többségében egzotikus célországokat jelöltek meg – a horvátországi Isztria áll. A magyarok által már igen jól ismert félsziget elsősorban az olaszországi nyaralóhelyek tömegturizmusába belefáradt nyugati turisták számára tartogat még felfedezni valókat, írja a Turizmusonline.

000 Par259306

A Francia Polinéziában, Tahititől 1500 kilométerre északra fekvő lévő Marquises-szigetek a harmadik legvonzóbb célállomás a felmérés szerint. Itt valóban a világ végén érezheti magát az ember, drámai természeti formák szomszédságában a helyiek kicsiny falvakban élnek, ahol szinte megállt az idő.

000 ARP1463567

A tízes listára további három európai helyszín került fel, a törökországi Kappadókia (4.), egy különös formájú izlandi félsziget, Westfjord (5.), valamint a Skóciához tartozó Shetland-szigetek. Ezekhez képest meglehetősen átfogó kategóriának számít az Egyesült Államok nyugati partja, ami a nyolcadik legvonzóbb úticél.

000 DV4817

Szerepel a névsorban az ausztráliai Nagy-Korallzátony 74 szigetből álló Whitsunday-szigetcsoportja, amiről azt mondják, hogy a legjobb hely a zátonyt megfigyelni. A lista tagja még a chilei Patagónia, valamint tizedikként a távol-keleti Indonéziából a Gili-szigetek autóktól, motoroktól mentes területe, ahol akár nádkunyhókban is meg lehet szállni.