Óriásit zuhant Kína

2010.11.12. 11:59
Ma reggel elszakadt a cérna a kínai Shanghai Composite-nál, a piac 5,2 százalékot zuhant. Az esést a kamatemelés körüli spekulációk fűtötték. A fejlett nyugat-európai piacok 1-2 százalékot veszítettek az értékükből.

A kínai piacon a befektetők elsősorban az ingatlanszektor és bankok részvényei estek. A befektetők a kommentárok szerint elsősorban attól félnek, hogy a kínai kormányzat további szigorításokra készül a külföldi befektetőkkel szemben, tudósítások szerint ezentúl a külföldi ingatlanbefektetéseket korlátozni fogják az országban. A kedvezőtlen hangulatot fűti, hogy az írországi fejlemények is egyre súlyosbodnak.

Fokozódik a helyzet

Az euró egy hónapja nem látott szintre gyengült a dollárral szemben, miközben a tízéves ír kötvényhozam-felár 6,52 százalékra nőtt a némethez képest. Írország történései kísértetiesen hasonlítanak arra a menetrendre, amely végül egy óriási görög mentőcsomaghoz vezetett.

Ma hajnalban az Európai Bizottság felajánlotta, hogy szükség esetén kész segíteni az íreken, a Nemzetközi Valutaalap cáfolta, hogy az ország már meg is kereste volna Washingtont. Mindezek ellenére a nemzetközi befektetői hangulatra az elmúlt hetekben csak minimálisan nyomta rá a bélyegét az ír helyzet hónapok óta tartó fokozatos durvulása.

A dollár szokás szerint erősödik az euróval szemben, és jelenleg 1,36-on áll, ezt pedig az arany árfolyama is megérzi, mely jelenleg 1,7 százalékot veszített az értékéből. A bizonytalanságot a forint is megérzi, 278 forinton tartózkodik jelenleg az árfolyam az euróval szemben.

Kínai hullámvasút

A kínai részvénypiac a 2008-as válság során hamarabb érte el mélypontját, mint a világ többi tőzsdéje, 2009 márciusában már nem csinált újabb mélypontot, ellentétben a Wall Streettel -írja a Napi Gazdaság.Ugyanakkor az emelkedés tavaly augusztusban végetért, akkor 3500 pont körül tetőzött a Shanghai Composite Index, ami ezután közel egy év alatt 2400 pontig csökkent.

A mostani emelkedő hullám nyáron indult és gyakoraltilag érdemi korrekció nélkül 3200 pontig tudott visszakapaszkodni a mutató, amely a mostani esésben a 3000 pontos szintet kóstolgatja, elég erős támaszként szolgál-e számára.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport