Hivatalos: Írország pénzügyi segítséget kér

2010.11.21. 15:55 Módosítva: 2010.11.21. 16:00
Írország nemzetközi pénzügyi segítséget kér, mondta az ír pénzügyminiszter. Az ír kormány részéről most először hangzott el hivatalosan, hogy az országnak külső pénzügyi támogatásra van szüksége.

Brian Lenihan pénzügyminiszter az ír közszolgálati rádiónak (RTÉ) nyilatkozva elmondta, hogy az ír kormány hivatalos tárgyalásokat folytatott a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és az euróövezeti jegybank (EKB) képviselőivel, az egyeztetések szombat este lezárultak.

Lenihan közölte: azt fogja javasolni a kormánynak, hogy Írország hivatalosan kérjen külső pénzügyi támogatási programot.

A pénzügyminiszter nem részletezte, hogy pontosan mekkora programról lenne szó, de elvetette a 70-80 milliárd euróról szóló találgatásokat.

A The Sunday Times című brit lap ugyanakkor ennél is jóval nagyobb, 120 milliárd euróig terjedő ír pénzügyi mentőcsomag lehetőségéről írt.

Brian Lenihan pénzügyminiszter
Brian Lenihan pénzügyminiszter

Írország gyakorlatilag a csőd szélén áll. A költségvetési hiány idén eléri a harminckét százalékot, az államadóssága legalább egyharmadával nő, az ország csődkockázata napról-napra nagyobb. A kormány egy hatmilliárd eurós megszorítás mellett új költségvetést jelentett be, de érdemben már ez sem segített.

Bár a múlt héten Dublin még sorozatban cáfolta a kiszivárgó híreket, kedden az EU hivatalosan is megerősítette: az IMF bevonásával elkezdődtek a tárgyalások az országnak nyújtandó segélycsomagról.