Már Merkel is félti az eurót

2010.11.24. 09:57
A német kancellár, Angela Merkel is aggodalmának adott hangot az euró jövőjével kapcsolatban, miután a válság újabb euróövezeti tagállamok kényszerített külső segítség igénybevételére. Rendkívül komoly helyzettel állunk szembe, ami a közös európai fizetőeszközt érinti - jelentette ki Merkel egy kedd esti konferencián.

Rendkívül komoly helyzettel állunk szembe, ami az eurót érinti - mondta Merkel a Dow Jones hírügynökség tudósítása szerint és azt is hozzátette, hogy az ír válság nagyon aggasztó, ám különbözik Görögország válságátólm, írja a portfolio.hu.

Nem mindenki ért egyet azonban a német kancellár véleményével. Ewald Nowotny osztrák jegybankelnök egyenesen azt mondta a Reuters tudósítása szerint, hogy irritálják Merkel szavai. Nem az euró van veszélyben, hanem egyes tagállamok - magyarázta.

Kedden Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a parlamentben úgy fogalmazott, hogy azért kell támogatni a bajba jutott Írországot, mert az euró jövője forog kockán.

Úgy tűnik a fenti kijelentésekből, hogy az európai döntéshozók tisztában vannak a helyzet súlyosságával. Írország megmentése ugyanis nem nyugtatta meg teljesen a kedélyeket, egyesek már Portugália és Spanyolország miatt aggódnak.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke egy héttel ezelőtt igen meglepő bejelentést tette, amikor azt közölte, hogy az Európai Unió a túlélésért küzd.