Trichet: Marad a korlátlan likviditás

2010.12.02. 16:23
Az irányadó ráta szintjét még mindig megfelelőnek tartja a Kormányzótanács - mondta Jean-Claude Trichet a kamatmeghatározó ülést követő sajtótájékoztatón. Az Európai Központi Bank elnöke rögtön a sajtótájékoztató elején elmondta, hogy egy és három hónapos időtávra továbbra is korlátlan likviditást kínál az eurózóna pénzintézetei számára.

Az irányadó ráta szintje megfelelő, konzisztens a legutóbbi kamatmeghatározó ülés óta napvilágot látott információkkal, jelentette ki Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke az elemzői stáb friss prognózisainak és a likviditásfokozó intézkedések jövőjével kapcsolatos döntések ismertetése előtt.

Mérsékelt növekedés

A jegybanki elemző stáb mérsékelt növekedéssel és mérsékelt inflációval számol - mondta Jean-Claude Trichet. Legfrissebb prognózisuk szerint 2010-ben 1,6-1,8, 2011-ben 0,7-2,1, 2012-ben pedig 0,6-2,8 százalékkal növekedhet a gazdaság, vagyis szeptember óta javult valamelyest a program megítélése.

Az alacsony növekedést minden bizonnyal alacsony infláció kíséri majd: 2010-re 1,5-1,7, 2011-re 1,2-2,4, 2012-re pedig 0,7-2,3 százalékos inflációval számol a jegybanki elemző stáb. Novemberben az inflációs nyomás nem erősödött tovább és a következő hónapokban egy kisebb mértékű enyhülés várható - mondta az elnök, miközben ismételten hangsúlyozta, hogy a középtávú inflációs várakozások stabilak.

Csalódást okozott

A Kormányzótanács mai döntésének értelmében az Európai Központi Bank egyhetes, egyhónapos és három hónapos időtávra továbbra is korlátlan likviditást biztosít a pénzügyi rendszer szereplői számára. Axel Weber, Bundesbank elnök szerint ugyan már rég véget kellett volna vetni a jegybanki állampapír-vásárlásoknak, a perifériális országok kilátásaival kapcsolatos aggodalmak erősödése miatt a program megszűntetésére egyelőre valószínűleg nem láttak lehetőséget a jegybankárok. Mindez számos piaci szereplő számára csalódást okozott, hiszen többen újabb likviditásfokozó intézkedések bejelentésére számítottak.

A májusban elindított állampapír-vásárlási program keretében eddig összesen 67,2 milliárd euró értékben vásárolt - elsősorban görög, ír és portugál - államkötvényeket a frankfurti székhelyű intézet, ami Axel Weber szerint azért aggályos, mert a bankrendszerben túlzott jegybanki forrásfüggőséget okoz. Az elnök szavai alapján a Kormányzótanácsban most is voltak olyanok, akik nem támogatták a programot.

Üdvözlik az ír terveket

Jean-Claude Trichet elmondta, hogy az Európai Központi Bank üdvözli az ír kormány költségvetési terveit: az ír program tartalmazza azokat az elemeket, amelyek az ír gazdaság fenntartható pályára való térítéséhez szükségesek. Az Európai Központi Bank elnöke egyúttal arra szólította fel az eurózóna valemnnyi országát, hogy pontosítsák jövő évi költségvetési terveiket és törekedjenek a struktúrális reformok megvalósítására.

Trichet bejelentése után felélénkültek a részvénypiacok is, melyek közül a DAX percek alatt közel 50 pontot esett, majd az első pillanatok feszültségei után visszateszteltük az elesett 6870-6900 pontos minisáv tetejét. Azaz hatalmas károk nem keletkeztek a piacban.

Eközben az amerikai határidők is kisebb megingást mutattak, de az S&P 500 futuresnek már láthatóan komoly támasza az 1200 pont. Amennyiben kitart ez a fontos szint, úgy könnyen tovább menetelhetünk az éves csúcsok irányába.