Angela Merkel nem lesz többet Mikulás

2010.12.07. 12:42
Angela Merkel német kancellár megtorpedózta a közös európai kötvény létrehozásának az ötletét, mert nem akarta, hogy német adófizetők legyenek felelősök minden második eurózónabeli kormány adósságáért.

Az európai kötvény

Az új, közös kötvény hasonlóan működne az Európai Befektetési Bankhoz, ami tőkét fektet be és kötvények forgalomba hozatalát garantálja, így támogatva különböző infrastruktúrát javító terveket Európában. A bank 27 tagország közös tulajdona, saját kötvénnyel rendelkezik, amit az egyes tagállamok hitele támogat, így nagyon alacsony kölcsönzési költséggel rendelkezik, csupán 0,5 százalékkal a német bund felett. Ha az Európa perifériáján lévő bankok ehhez hasonló feltételek mellett vehetnének fel kölcsönt, az sok problémát megoldana.

Az európai pénzügyminiszterek hétfőn és kedden ültek össze Brüsszelben, hogy megvitassák az államadósság-válság ügyét, írta a The Wall Street Journal.

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a válságkezelési mentőcsomagokat csak az egyes kormányoknak lehet folyósítani, ami azzal jár, hogy a kormányok felelősséget vállalnak a bankszektor adósságaiért. Elemzők szerint ez a felelősség túl nagy terhet ró a kormányokra, más megoldás után kell nézni.

Jobb megoldás lehet, ha a kormányok helyett közvetlenül a bankok kapnák meg a mentőcsomagot, amit egy erre a célra létrehozott pénzügyi alapból folyósítanának. Ez megoldaná az egyes államok finanszírozási problémáit, azt ugyanis mindenképpen el kell kerülni, hogy a bankok csődbe menjenek. A kezdeményezést támogatta a belga pénzügyminiszter mellett a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank is.

Nem akarnak fizetni a németek

Az Európai Unió legerősebb gazdaságával rendelkező Németország azonban visszautasította a megemelt mentőcsomag és a közös kötvény ötletét, arra hivatkozva, hogy a gyengébb államok kihasználnák az új rendszert, ugyanakkor nem határolódtak el teljesen az ötlettől.

A németek ellenállása az ilyen vakmerő és drága lépésekkel szemben nyilvánvalóvá teszi, hogy le akarják szorítani a mentőcsomagok költségét, és nem akarnak többet költeni annál, mint ami feltétlenül szükséges. Az EU mentőcsomag folyósítása eddig úgy történt, hogy a csőd szélén álló országoknak drága és ideiglenes támogatást nyújtott és abban reménykedett, hogy majd az idő megoldja ezeknek az országoknak a problémáit.

Bármilyen változtatás érvénybe léptetéséhez a németek beleegyezése szükséges. Ez részben mutatja Németország befolyását a kontinensen, másrészről csak Németország és Franciaország rendelkezik azzal az anyagi háttérrel, ami a bajba jutott országok kimentéséhez szükséges.

Merkel szerint a közös eurózóna kötvény eltörölné az országok közötti különbségeket és így az országok még kevésbé lennének érdekeltek abban, hogy rendbe szedjék a pénzügyeiket. Ezzel szemben az EU jelenleg érvényben lévő szabályai előírják a költségvetés és az államadósság csökkentését.

Sokba kerülnek a renitens államok

Görögország államadóssága elemzők szerint 2013-ban elérheti a GDP 160 százalékát, és a görög bankok zuhanórepülésben vannak, ami a profitot és az extra adókat illeti, a nemzetközi tőkekereskedelemből pedig ki vannak zárva. Az ország addig nem fog tudni kimászni a gödörből, míg át nem alakítja a pénzügyeit.

Írország saját kormányának lett az áldozata, mikor arra kényszerítette az adófizetőit, hogy viseljék a következményeit annak, hogy a bankok hitel biztosításával beugrottak az ingatlan építési hullámnak.

Spanyolország tőrbe csalta saját magát: minél inkább csökkenti a kiadásait, annál jobban borul be a gazdaság, ami pedig több munkanélkülit (20,7 százalékon jelenleg) és betömhetetlen hiányt (GDP 10 százaléka) jelent.

Portugália a legszegényebb országnak számít az európai periférián, a gazdasága évek óta stagnál és nem versenyképes a nemzetközi piacon.

Olaszország cégeinek 80 százaléka családi vállalkozás, és nem képes hitelre szert tenni, így nem tud versenyezni a tengerentúli konkurenciával sem, hacsak nem értékeli le a valutáját, ez azonban eurózóna tagként lehetetlen.

Ezeknek az országoknak a szava a hitelezők és befektetők szemében nem sokat ér, mert a hamarosan esedékes választásokon nagy eséllyel kormányváltásokra kerül majd sor.