Varsó felfújhatta a Brüsszellel kötött nyugdíjalkut

2010.12.15. 15:59
Mégsem ért el átütő sikert a lengyel diplomácia Brüsszelben a nyugdíjpénztári elszámolások ügyében – írja a BruxInfo. A lap szerint az EU nem enged minden lengyel követelésnek, csupán rugalmasabb lesz a deficiteljárások megindításakor a nyugdíjreformot bevezető országokkal szemben. A rugalmasság ránk minden bizonnyal nem terjedt volna ki, például, mert jóval a tűrésküszöb fölött van a magyar államadósság.

Nem igazolta vissza Varsó kincstári optimizmusát Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos szóvivője, amikor hétfőn a Bizottság és a lengyel kormány állítólagos alkujáról faggatták brüsszeli tudósítók a nyugdíjreform költségeinek elszámolása ügyében. Varsói kormányzati illetékesek azt követően fújták meg a győzelmi fanfárokat, hogy pénteken a témáról telefonon egyeztetett José Manuel Barroso bizottsági elnök és Donald Tusk, lengyel kormányfő – írja a BruxInfo.

Ezt követően futótűzként terjedt el, hogy a tagállamok közül a nyugdíjügyben utolsóként magát megmakacsoló Varsó valamennyi követelése teljesülni fog, ideértve azt is, hogy Brüsszel maradéktalanul és állandó jelleggel figyelembe veszi majd a jövőben az államháztartási hiány és az államadósság elbírálásánál a második pilléres nyugdíjreform hatásait.

Amadeu Altafaj, Olli Rehn szóvivője azonban hétfőn azt közölte Brüsszelben, hogy lényegében nem történt elmozdulás a Bizottság eddigi álláspontjában, csupán annyi változott, hogy a testület nagyobb rugalmasságot mutat majd a nyugdíjreform költségeinek figyelembe vétele során.

A szóvivő azt is cáfolta, hogy Brüsszel kész lenne állandó jelleggel beszámítani ezeket a költségeket, feladva azt az álláspontját, amely csak átmeneti időre vette volna figyelembe a hatásokat.

Altafaj hétfőn megismételte, hogy amennyiben egy ország államháztartási hiánya valamivel a GDP-arányosan 3 százalékos referenciaérték felett lesz, de ahhoz közel, akkor Brüsszel figyelembe fogja venni, hogy a túllépésben mekkora szerepet játszik a nyugdíjreform, ennek azonban előfeltétele, hogy az államadósság nem haladhatja meg a GDP-arányosan 60 százalékos szintet.

A szóvivő ugyanakkor cáfolta, hogy a Bizottság bármilyen precíz számban is megállapodott volna Varsóval (a Reuters korábban 4,5 százalékról írt). Nevük elhallgatását kérő források szerint a Bizottság felfogása szerint 3,5 és 4 százalék közötti hiány még beleférne ebbe a kritériumba.