Meghalt az euró egyik atyja

2010.12.19. 17:32
Életének 70. évében elhunyt Tommaso Padoa-Schioppa olasz közgazdász, az euró egyik atyja.

Vasárnapra virradó éjjel, hetvenéves korában meghalt Tommaso Padoa-Schioppa olasz közgazdász, akit az euró egyik kitalálójaként és létrehozójaként tartottak számon. Váratlanul érte a halál: barátaival vacsorázott Rómában, amikor szívrohamot kapott, amelyet nem élt túl.

Padoa-Schioppa 1998-as megalapításától 2005 májusáig volt tagja az Európai Központi Bank igazgatóságának, majd 2006 és 2008 között, Romano Prodi miniszterelnöksége idején hazája gazdasági minisztere volt.

Tommaso Padoa-Schioppát az európai egység és a közös európai valuta szenvedélyes szószólójaként ismerték. "Azok közé tartozott, akik tudták, hogyan kell konkrét cselekvéssé változtatni az európai eszmét" – mondta róla Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök.

A nagy tekintélyű közgazdász hét évig dolgozott az Európai Központi Banknál, s egyike volt az igazgatóságot alkotó hat embernek, akik azt a feladatot kapták, hogy az 1999. január 1-jén bevezetett eurót az életben maradása szempontjából döntő jelentőségű első néhány évben kezeljék. "Az euró használatának elején döntő szerepe volt az Európai Központi Bank tekintélyének megteremtésében és fenntartásában" – mondta Jean-Claude Trichet, a pénzintézet jelenlegi elnöke.