Kémbotrány a Renault-nál

2011.01.07. 07:14
Három dolgozó az elektromos autó bizalmas információit tulajdoníthatta el. A kormány is berágott.

Franciaország gazdasági háborúba keveredik, ha beigazolódik, hogy ipari kémkedést követtek el a részben állami tulajdonban lévő Renault ellen - mondta tegnap Eric Besson ipari miniszter a Napi Gazdaság beszámolója szerint. Lehet, hogy ez a kifejezés erős, de helyénvaló - tette hozzá a francia RTL rádiónak nyilatkozva. A kormány a lehető legszorosabb belső biztonsági intézkedéseket várja el azoktól a vállalatoktól, amelyek állami segítséget kaptak a válság idején. (A francia autóipar több milliárd euró kedvezményes állami hitelt kapott.)

Az ügy a hét közepén kezdődött, amikor a Renault bejelentette, hogy felfüggesztette állásából három alkalmazottját, mert felmerült a gyanúja, hogy a cég elektromos autóihoz kifejlesztett technológiával kapcsolatos bizalmas információkat tulajdonítottak el. Az egyik érintett személy tagja a cég menedzsmentjének.

A Renault-Nissan páros négymilliárd eurót szán egy egész villanyautó-család kifejlesztésére, amelynek első tagja, a Leaf már kapható az USA-ban. Ára az adókedvezmény igénybevételével 25-26 ezer dollár.

Eközben a KPMG felméréséből kiderült: a világ autóipari vezetőinek többsége nem számít arra, hogy a következő öt évben ésszerű árú elektromos autó kerül piacra. Abban is egyetértenek, hogy ezek a járművek nem lesznek elérhetők a tömegeknek állami támogatások nélkül.

A felmérés szerint a vevők 91 százaléka az üzemanyag-fogyasztást tartja a legfontosabb szempontnak autóvásárlási döntése meghozatalakor.