A héten Portugália is térdre rogyhat

2011.01.10. 10:02
Egy hétvégi német lapjelentés szerint a németek és a franciák nyomást gyakorolnak Portugáliára, hogy az minél hamarabb kérjen külső pénzügyi segítséget, a lapjelentés tartalmát azonban cáfolta a portugál kormányfő. A Reuters vezető eurózóna-forrásokra hivatkozva ezt követően már 60-80 milliárd eurós potenciális mentőcsomagról írt a hétvégén, amelynek aktiválása nagyban függ az e hét szerdai portugál államkötvény aukció hozameredményétől.

Hétfő reggel is rendkívül magas szinten járnak a portugál, illetve más dél-európai államok kötvényhozamai, a veszély pedig az, hogy a portugál feszültség a jóval nagyobb spanyol és olasz államadósság finanszírozási lehetőségeit is beszűkíti. A spanyolok és az olaszok csütörtökön tartanak kötvényaukciókat.

A jelek szerint újra megismétlődik a már "szokásosnak" nevezhető forgatókönyv, azaz hetekig tagadja az érintett ország, hogy szüksége lenne külső pénzügyi segítségre, de végül a piaci környezet, illetve a politikai nyomás hatására mégis elfogadja azt. Ez történt Görögország, illetve Írország esetén, most pedig a sort a portugálok folytathatják.

Amint arról beszámoltunk, a német Der Spiegel értesülései szerint főként a németek és a franciák szorgalmazzák, hogy a portugálok inkább előbb, mint később ismerjék be, hogy külső segítségre szorulnak, hogy ezzel a piaci feszültség csökkenthető legyen. A portugál miniszterelnök cáfolta, hogy valóban ez lenne a helyzet és az államháztartási hiány alacsony szintre szorításának képességével indokolta a külső segítség szükségtelenségét.

A hétvégén a Reuters már arról írt, hogy július óta voltak a háttérben olyan jellegű egyeztetések, hogy ha a portugál piaci forrásbevonási költségek túlságosan magas szintre emelkednének, akkor mi lehetne a külső segítség menete. Ma reggel az öt éves portugál államkötvény hozama 6,4 százalék körül jár, míg a 10 éves hozam 7,25 százalék körül van (összehasonlításként: a német hozam 2,88 százalék).

Az 5 éves portugál kötvényhozam már magasabb szinten jár, mint az a görög és ír csomag alapján feltételezhető hozamszint, amely mellett Portugália megkaphatná a pénzügyi mentőcsomagot (5-5,5 százalék körül).

A Bank of America égisze alá tartozó Merrill Lynch elemzői múlt heti anyagukban arra hívták fel a figyelmet, hogy a portugál állam esetleges nemfizetése elleni biztosítás piaci ára (jelen esetben az 5 éves CDS-felár) tavaly év végén már veszélyzónában járt, azaz olyan magasságokban, mint amelyek környékén a görög, illetve az ír esetben már hivatalosan is elindultak az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal a hiteltárgyalások.

A hiteltárgyalások elindulását az e hét szerdai 5 éves portugál kötvényaukció hozameredménye aktiválhatja a Reuters jelzése szerint. Az aukciós eredményt tehát nemcsak a piacok, hanem az uniós döntéshozók is kiemelt figyelemmel fogják követni. Ennek oka, hogy másnap a spanyolok, illetve az olaszok is 5, illetve 10 éves államkötvény aukciókat tartanak és egy esetleg rosszul sikerülő (gyenge kereslet, magas hozamszint) portugál aukció könnyen veszélybe sodorhatja a piaci aggodalmak gyors terjedése miatt a másik két ország aukciójának sikerét, illetve az elfogadható hozamszintek esélyét csökkenti, tovább növelve a két ország CDS-felárát is.