Elérheti a fájdalomküszöböt a frankárfolyam

Portfolio
2011.01.11. 11:20
Hamarosan újra beléphet a devizapiacra a svájci jegybank és a deflációs kockázatok enyhítése érdekében ismét a frank eladásába kezdhet, vélte Simon Smith, a FXPro Financial Services londoni közgazdásza.

A svájci jegybank (SNB) döntéshozói alábecslik a drága frankból fakadó deflációs nyomást, véli Simon Smith, a FXPro Financial Services londoni közgazdásza, aki szerint egyre inkább nő a jegybank devizapiaci intervenciójának esélye. Amennyiben a jegybank valóban lépni fog, akkor az átmeneti megkönnyebbülést hozhat a magyarországi frankhitelesek számára is. Tartós megoldást azonban valószínűleg ez sem hozhat.

A szakértő szerint az SNB fájdalomküszöbe az euró-frank árfolyamkereszt esetében valahol az 1,20-as szint környékén lehet. Mint ismert, a svájci frank tavaly év végén erősödött történelmi csúcsára az euróval szemben, amikor a frankjegyzések az 1,24-es szinten is megfordultak, jelenleg is nagyon közel van rekordárfolyamához. Az 1,20-as szint tehát újabb történelmi csúcsnak felelne meg.

Egyre inkább növekszik a devizapiaci intervenció esélye Svájcban és az első negyedévben be is következhet a jegybank beavatkozása - vetítette előre a devizapiaci szakértő.  A jegybank nagy valószínűséggel eurót fog vásárolni a svájci frank ellenében, mivel a kereskedelem szempontjából az euró-frank árfolyamkereszt bír legnagyobb jelentőséggel - tette hozzá Simon Smith.

A jegybanki intervenció kapcsán azonban érdemes felidézni a korábbi intervenciók szomorú tapasztalatait: az SNB nem tudta megállítani a frank szárnyalását, miután egyedül nem képes legyűrni az olyan piacot, ahol a befektetők fejvesztve menekülnek a biztonságos menedéket nyújtó svájci frankba. Emellett tavaly jelentős veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, miután intervenciói során főként eurót vásárolt frank ellenében, és a közös európai fizetőeszköz látványos gyengülése veszteséges üzletet eredményezett a jegybanknak.

Az intervencióval kapcsolatos piaci várakozások azok után erősödtek fel, hogy a brutálisan erős frank egyre fájdalmasabban érinti a svájci gazdasági szereplőket, főként a vendéglátóipart és az exportőröket.

Nemrég egyeztetések kezdődtek a svájci kormány, a bankok és a legnagyobb iparágak képviselői, valamint szakszervezeti vezetők között arról, hogy miként tudják kezelni a drága frank következményeit.