Az eurót védené a francia kormányfő

2011.01.13. 14:32
Európa minden lehetséges eszközzel megvédi az eurót, de a közös valuta rendbetételéhez a jelenleginél mélyebb pénzügyi integráció szükséges , mondta csütörtökön Londonban idézett nyilatkozatában Francois Fillon francia miniszterelnök.

A francia miniszterelnök David Cameron brit kormányfővel csütörtökre beiktatott londoni megbeszélése előtt nyilatkozott a The Timesnak, azt mondta, hogy az euró konszolidálásához fokozatosan harmonizálni kell az uniós gazdasági, költségvetési és szociális politikát, vagyis az EU a nagyobb integráció felé halad.

Fillon szerint az euróövezetben "gazdasági kormányzási rendszert" kell életbe léptetni.A francia kormányfő szerint nem szabad hagyni, hogy az euró elbukjon. "Nincs visszaút ... azoknak, akik arra spekulálnak, hogy az euró bajba kerül, tudniuk kell, hogy az európai kormányoknak nincs más lehetőségük, mint az euró megvédése minden eszközzel, és ezt is fogják tenni" - mondta Fillon a Times-interjúban.

Ebben azonban a londoni City elemzői közösségén belül nem mindenki bízik. Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) 2011-re szóló prognózisában például az áll, hogy az euróövezeti adósságválság újabb hulláma fenyeget tavasszal, miután két nagy tagállamnak, Spanyolországnak és Olaszországnak az év első felében összesen több mint 400 milliárd euró kötvényadósság refinanszírozásához kell piaci forrásokat felhajtania. A CEBR előrejelzése szerint az euróövezet "e ponton széteshet", de ha ez most nem is következik be, akkor is mindössze egy az öthöz az esélye annak, hogy a valutaunió jelenlegi formájában túléli az évtizedet.

Nemrégiben a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési elemzői annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az euróövezet felbomlásának kockázata ugyan "minimális", ám "semmiképpen sem zéró, és valószínűleg növekszik".

A Capital Economics nevű vezető citybeli pénzügyi tanácsadó cég nemrégiben kiadott elemzése szerint az euróövezet jövőbeni sorsát "az óriási piaci nyomások" dönthetik majd el, és emiatt "most már 50 százalék fölé emelkedett" annak az esélye, hogy a valutaunió szerkezeti felépítésében öt éven belül "valamilyen változás" bekövetkezik.

Fillon azonban a tekintélyes konzervatív brit napilapnak adott csütörtöki interjúban kijelentette: az euróövezet "messze nem" a világgazdaság leggyengébb térsége pénzügyi szempontból, kevesebb az adósságállománya, mint az Egyesült Államoké vagy Japáné.

A francia kormányfő szerint nem volt hiba felvenni az euróövezetbe olyan gyenge pénzügyi helyzetű országokat, mint Portugália vagy Görögország. Szerinte abból is komoly válságok eredtek volna, ha az euróövezetet csak a legdinamikusabb négy-öt gazdaságra alapozták volna. "Az általunk elindított folyamatnak megvan a maga kulturális és földrajzi konzisztenciája is" - indokolta a francia miniszterelnök a most bajba került tagállamok felvételét.