100 000 milliárd dollárral több hitel kéne

2011.01.20. 13:05
A Világgazdasági Fórum szerint folytatódhat a hitelezés "felelősen, fenntarthatóan, kevesebb válsággal", ha a világ vezetői addig nyújtózkodnak, ameddig a takarójuk ér.

A világgazdaság felépüléséhez, a fenntartható fejlődéshez és ahhoz, hogy a fejlődő országok gazdasága elérje a potenciális növekedési ütemet, az elkövetkező tíz évben 100 ezer milliárd dollárral több hitelre lesz szükség a most előrejelezhetőnél a Világgazdasái Fórum (WEF) szerint, írta a Telegraph.

Ezzel a 100 ezer milliárd dollárral megduplázódna a jelenlegi hitelállomány, a WEF ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ez nem vezetne újabb válsághoz. Elemzők arra figyelmeztettek, hogy a világ vezetőinek óvakodniuk kell az olyan helyektől, ahol túl sok hitelt adnak, mert a világméretű pénzügyi válság részben annak is volt köszönhető, hogy a pénzügyi rendszerképtelen volt időben felfedezni és korlátozni az ilyen fenntarthatatlan adósságokat halmozó területeket.

A hitelezés könnyen mértéktelenségbe csaphat át, mint ahogy történt a mostani válság idején, de a hitel minden gazdaság nélkülözhetetlen eleme. Sokkal több hitelre lesz szükség ahhoz, hogy a gazdasági fellendülés beinduljon, az fenntarthatóvá váljon, valamint hogy a fejlődő országok gazdasága elérje a növekedési potenciálját.

A világ hitelállománya nem is olyan régen egyszer már megduplázódott: 2000 és 2009 között 57 ezer milliárd dollárról 109 ezer milliárd dollárra nőtt.