Kritikus szinten a japán államadósság

2011.01.20. 12:35 Módosítva: 2011.01.20. 12:35
Japán a befektetői bizalmát kockáztatja, ha nem talál gyorsan megoldást arra, hogyan zabolázza meg az elszabadult deficitet és a túl nagyra hízott államadósságot.

Növekedhetnek a hosszúlejáratú kamatok, ennek elkerülésére Japánnak meg kell erősítenie a gazdaságának és a kormányának a hitelességét, mondta az új pénzügyminiszter Kaoru Yosano a Financial Times-nak. A kormány széleskörű változtatásokat készül végrehajtani az adórendszerben, ami magába foglalna a fogyasztói adó öt százalékos növelését.

Az ellenzéki Yosano a múlt héten lett a kabinet tagja, Naoto Kan miniszterelnök azt várja tőle, hogy segítsen egyetértést teremteni a pártok között a pénzügyi reform ügyében.

Japán helyzete egyre bizonytalanabb lett miután a pénzügyi válság által sújtott eurózóna-országok sorra mentőcsomagra szorultak (előbb a görögök, aztán az írek, mostanában pedig a spanyolok és a portugálok vannak veszélyben). Múlt év júniusában a japán miniszterelnök már arra figyelmeztetett, hogy Japán is Görögország sorsára juthat, hacsak nem tudja visszafogni a növekvő adósságát.

Kan miniszterelnök annak ellenére ilyen borúlátó, hogy Japánnak nem okoz gondot a költségvetési hiány finanszírozása. A 10 éves lejáratú államkötvény kevesebb, mint 1,25 százalékos hozam mellett forog a tőzsdén, és semmi jel nem utal arra, hogy pénzügyi válság fenyegetne. (Magyarországon a hasonló futamidejű állampapír hozama 8 százalék környékén jár.)

A gyenge gazdasági dinamika 2008 óta egyre növeli a költségvetési hiányt Japánban, úgy néz ki, hogy a kötvénykibocsátás mértéke túl fogja szárnyalni az adóbevételek mértékét 2012-ben, sorban a harmadik évben. A pénzügyekben konzervatívnak tartott Yosano kinevezése azért is jöhetett létre, mert Japán bruttó államadóssága hamarosan a GDP 200 százaléka fölé ugrik.

Yosano és támogatói szerint a fogyasztói adó növelése sikeresen visszafoghatja a deficitet, ugyanakkor az ellenzői egyáltalán nem is hajlandóak egy asztalhoz ülni vele, hogy megtárgyalják Japán pénzügyi helyzetét, ők arra akarják rávenni Kan miniszterelnököt, hogy új választásokat írjon ki.