Ha az euró megszűnik, Európa szűnik meg

2011.01.28. 18:49 Módosítva: 2011.01.28. 18:50
A világ legbefolyásosabb politikusai és közgazdászai optimisták a 2011-es évet illetően, de még sok munka vár ránk, mondják. Sarkozy kiállt az euró mellett, David Cameron mentegeti az Egyesült Királyságot.

A világgazdaság összességében fellendülőben van, de nem egyformán lábadozik minden ország. A fejlődő országok, - Kína, India és Brazília – gyors ütemben növekednek, náluk az infláció - főként az élelmiszerek drágulása - okoz súlyos problémákat. Gondot okozhat még az exportról való áttérés a belföldi fogyasztás erősítésére, ezek az országok ugyanis nagy arányban támaszkodnak a kivitelre, az olcsó export áll a gazdaságuk növekedése mögött.

Az USA és Németország lassabban ugyan, de szintén növekszik, az államadósságok gigantikus mérete azonban problémát okoz: a költségvetési hiány és államadósság visszafogása érdekében mindkét ország megszorításokat vezet be, ez lelassíthatja a gazdaság növekedését. Hasonló problémákkal küzd az eurózóna legtöbb országa is, de ezekben az államokban a gazdaság inkább stagnál, mint növekszik.

Az összes országban egyre inkább gondot okoz az elöregedő lakosság: kevesebb munkaképes korúnak kell ellátnia több nyugdíjast, ez nagyon meg fogja terhelni az államok költségvetését - írja a BBC.

Sarkozy megvédi az eurót

„Sem én, sem Angela Merkel (német kancellár) nem fogunk hátat fordítani az eurónak!” - idézte Nicolas Sarkozy francia miniszterelnök Davosban mondott beszédét a BBC. Sarkozy szerint az euró Európával egyenlő, ha az euró megszűnik, akkor Európa szűnik meg. Hozzátette, hogy azok a spekulánsok, akik az euró ellen fogadnak jobban teszik, ha vigyáznak a pénzükre.

Franciaország jelenleg a G20 elnöke, legfontosabb feledatuknak tartják a világ valutarendszerének az újraírását. Sarkozy azt szeretné elérni, hogy a dollár uralma a pénzügyi piacon helyet adjon más valutáknak is. Hangsúlyozta, hogy nem vonja kétségbe az amerikai dollár fontosságát, szerinte a dollár továbbra is az első számú valuta lesz a pénzügyi piacokon, ugyanakkor a mostani válság rámutatott arra, hogy nem biztonságos egyetlen valutára feltenni mindent.

000 Par3751540

Cameron nem változtat a gazdasági politikáján

Az Egyesült Királyság gazdasága 0,5 százalékkal csökkent 2010 utolsó harmadában, derült ki a hét elején. Az ellenzék szerint Cameron konzervatív kormánya rosszul teszi, hogy a megszorításokra koncentrál, mert az a gazdasági növekedést gátolja, írta a BBC.

Cameron szerint a költségvetési hiány jelenlegi mértéke nem fenntartható, és szükséges, hogy leszorítsák az államadósságot azzal együtt, hogy a gazdasági növekedésre is koncentrálnak. A miniszterelnök hangsúlyozta: az Egyesült Királyság hitelminősítése megmaradt tripla A szinten, bár ez nyolc hónapja még kérdéses volt, valamint a kamatok is csökkentek, pedig úgy nézett ki, hogy veszélyesen nőni fognak. Mindez szerinte a kormány erőfeszítéseinek köszönhető, és nem azok ellenére jött létre.