Kalapács alatt az EMI

2011.02.17. 09:54
A világ negyedik legnagyobb lemezkiadó cége, az EMI újra eladósorban van, miután hitel-visszafizetési problémák miatt kicsúszott a Terra Firma magántőke társaság kezei közül. Utóbbi cég 2007-ben vette meg az EMI-t 4,2 milliárd fontért, aminek a nagyobb részét Citigroup hitelből teremtette elő.

A válság és több nagyobb sztár elpártolása drasztikus bevételkiesést okozott az EMI lemezkiadó cégnél, a hiteleit nem tudta visszafizetni. A Citigroup a hitelének a 65 százalékát kénytelen volt leírni veszteségként, azonban ezért cserébe megkapta az EMI tulajdonjogát. A piacon most mindenki arra kíváncsi, hogy kinek adhatja tovább a céget a Citi.

Beatles, Stones, Radiohead

A cég, illetve annak elődje, a Gramophone Company még 1897-ben alapították. Az EMI, vagyis az Electric and Musical Industries Ltd. 1931-ben alakult a Columbia Gramophone Company és a Gramophone Company egyesüléséből. A cég fokozatosan nőtte ki magát egy globális birodalommá, az angol zenei piacon nagyon erős pozíciókra tettek szert (Beatles, Pink Floyd, Rolling Stones, Radiohead, Queen, Paul McCartney), számtalan sztár szerződött le velük, nem csoda, hogy a legfrissebb adatok szerint a lemezkiadási és értékesítési piacon az EMI a legnagyobb négyes tagja, piaci részesedésük 12 százalék körül van.

A cég újkori történetében a fordulópont 2007-ben jött el, amikor egy magántőke társaság a tőzsdén forgó céget egy az egyben felvásárolta és kivezette a parkettről. A vásárló a Terra Firma volt, amit Guy Hands alapított, és ami elképesztő összeget fizetett ki a cégért, összességében 4,2 milliárd fontot. A Terra Firma-nak nem volt elegendő tőkéje a felvásárláshoz, ezért hitelt vett fel a Citigrouptól. Az arányokat tekintve, a Citigroup 2,7 milliárd fontos hitelt adott a tranzakcióhoz, míg a Terra Firma saját erőből közel 1,5 milliárd fontot fektetett be a cégbe. Az európai piacon ez a tranzakció volt a legnagyobb, amiben egy felvásárlást egy magántőke társaság hitellel valósított meg.

Csatában a Warnerrel

Sokáig a nagyobb rivális a Warner Music Group is csatában volt, azonban az EMI részvényesei nem fogadták el a Thomas H. Lee Partners, a Bain Capital és a Providence Equity Partners magántőke társaságok érdekeltségébe tartozó cégóriás ajánlatát, ehelyett a Terra Firma ajánlatát fogadták el 2007-ben. Már akkor is látszott, hogy nem lesz könnyű helyzetben a Terra, hiszen a felvásárlás bejelentése után kijött a friss eredmény az EMI-nél, ami a kalózkodások és a fizikai CD eladások visszaesése miatt nem sikerült túl jóra. 300 millió fontos mínuszt mutatott a mérleg szerinti eredmény, a válság pedig akkor még csak készülődött a kitöréshez. Szakértők már akkor azt mondták, hogy nem áll jól az EMI szénája, hiszen a fizikai eladások visszaesését nem tudja ellensúlyozni a digitális értékesítés.

Rosszkor rossz helyen

Guy Hands ennek ellenére nem tágított, a víziója az volt, hogy az EMI pozícióit tovább fogja erősíteni, és a kitörést a digitális és online stratégiában látta. Hands nem volt ismeretlen a szakmában, hiszen az 1990-es években a Nomura cégfelvásárlási részlegén dolgozott, azonban mint az a későbbiekben kiderült, rosszkor volt rossz helyen.

Hands nem sejtette, hogy a válság ilyen hévvel fog kitörni, ennek megfelelően fájdalmas volt a felismerés, hogy túlságosan drágán vásárolta meg a piac tetején a céget. A fájlcserélő programok miatt a fizikai eladások fokozatosan visszaestek, az online értékesítés igaz talpon tudott maradni, de olyan sokat nem tudott emelkedni, hogy a kiesést felfogja. A bevételek a 2006-os 2 milliárd fontos értékről 2008-ra 1,5 milliárd dollárra csökkentek, a fő probléma az értékesítéseknél volt, és ott is a CD értékesítésnél.

A Terra Firma nem tétlenkedett, azonnali átstrukturálásba kezdett, a cégnél 2000 dolgozótól váltak meg. Ezzel viszont nem volt vége a cég vesszőfutásának, a zeneipart ugyanis nagyon erősen érintette a válság, 2008-ban a cég bevételei a 2006-os szint 70 százalékára estek vissza, a pénzügyi veszteség miatt a mérleg szerinti eredmény 800 millió fontos mínuszt mutatott (2009-ben a mérleg szerinti eredmény már 1,5 milliárd fontos mínusznál tartott, ami 2010-re -512 millió fontra mérséklődött).

A bajt csak tetőzte, hogy a sztárok közül több nagy név is otthagyta az EMI-t, itt kell megemlíteni például a Queen, a Radiohead, Paul McCartney és a Rolling Stones kiszállását, utóbbi csapat 2008 elejéig 16 évet töltött az EMI-nél miután átpártoltak a piacvezető Universal-hoz. A Rolling Stones öt éves szerződést írt alá, aminek az értékét akkor 14 millió fontra taksálták.

Miközben a válság és a sztárok kilépése a bevételek 30 százalékát elvitte, ott volt a következő probléma, hogy miként lehet a Citigroupos hitelt visszafizetni. A Terra Firma egy cégen (Maltby Capital) keresztül vette meg 2007-ben az EMI-t, a terv pedig az volt, hogy a cég cash-flow termelő képessége majd meg tudja oldani a hitel visszafizetését.

Veszteség és hitel

A körülmények azonban ezt csak egyre nagyobb veszteséggel tették elérhetővé, ami kikezdte a Maltby-t és rajta keresztül a Terra Firma-Citigroup duót. A hitel visszafizetését nem lehetett a működési eredményből kitermelni, annál is inkább, mert a működés veszteséges volt, és 2008-ban 520 millió fontot, míg 2009-ben 722 millió fontot volt a pénzügyi veszteség.

A magántőke társaság és a hitelező bank között egy nagyobb affér is támadt, hiszen a Terra Firma 2009 decemberében beperelte a Citigroupot, mivel szerinte, amikor 2007-ben megvették az EMI-t, akkor a bank tévesen tájékoztatta őket, hogy egy rivális cég, a Warner még mindig versenyben van, ennek megfelelően túlságosan nagy árat kellett megfizetniük a cégért. A bíróság azonban nem adott igazat a Terra Firmának 2010 végén, hanem azt mondta ki, hogy Hands szerencsétlen döntése okozta a helyzetet, befektetőként pedig tudatában kellett lennie, hogy mit miért csinál.

Visszanézve a korábbi évek beszámolóit nagyon jól látszik, hogy az iparági változás, illetve az EMI-nél lezajlott átmenet fájdalmas értékcsökkenést okozott. 2008. márciusi adatok szerint a cégnek 6,4 milliárd fontos volt az eszközeinek az értéke, míg a kötelezettségei 5,8 milliárd dollárt tettek ki. A zeneiparban működő vállalatok sajátja, hogy az eszközök nagyobb részét megfoghatatlan, immateriális javak teszik ki, így például zenei jogdíjak, vagy a cégérték. Az EMI esetében ez a 6,4 milliárd fontos eszközértékből 5 milliárd fontot tett ki.

Pont került az ügy végére

A Terra Firma 2010-ben többször is próbálkozott a Citigroupnál, hogy a hiteleit újrastrukturálhassa, azonban ebbe a bankcsoport nem ment bele, hiszen korábban többször is tett engedményeket a bank a Terrának. Az ügy végére végül úgy került pont, hogy a Terra Firma és a Citigroup megállapodott egymással, hogy nem számolják fel az EMI-t, hanem átveszik a cég tulajdonjogát, cserébe pedig a fennálló tartozás 65 százalékát elengedi a Citigroup. Az EMI ennek köszönhetően fellélegezhet, hiszen a Citigroup 3,4 milliárd fontos hitele 1,2 milliárd fontra csökkent le, a cserének köszönhetően pedig visszaállt az EMI mérlege egy egészségesebb szintre.

Több vezető hírügynökség is azt írta, hogy a viszonylag hamar meg akar válni a Citigroup az EMI-től, szakértők szerint a jelenlegi helyzetet ismerve több érdeklődőre is lehet számítani. A legnagyobb kérdés, hogy a zeneipari birodalmat egyben, vagy a két divízióját külön-külön akarja értékesíteni a Citigroup. A Terra Frima vezetője, Guy Hands szerint a cég halálával lenne egyenértékű, ha kettévágnák, és darabokban adnák el.

Riválisok a kérők között

A kérők között a legnagyobb riválisok természetesen ott vannak, így a Warner, a Universal és a Sony is. A zeneiparban az akvizíció akár nagyobb fordulatot is hozhat, hiszen ha a Warner lesz a nyerő, akkor beérheti a vezető duót, viszont ha a legnagyobb két szereplő közül kerül ki a nyertes, akkor az komoly előnyre tehet szert, és egyeduralkodó lehet a zene világában.

Persze nem csak szektorbeli kérők akadnak, a New York Post szerint, annál is inkább mert a magántőke társaságok szeretettel vásárolnak be zeneiparban működő céget, még ha ez az utóbbi időben nem is volt túlságosan jövedelmező üzlet. A magántőke táraságok közül a KKR, az Apollo és a Provident Equity is bejelentkezett. A drasztikus hitelátstrukturálás után azonban láthatnak benne fantáziát külső szereplők is, például egy orosz milliárdos, Leonard Blavatnik neve is felmerült, vagy a korábbi Zomba Records alapítója, Clive Calder.