Vészes rekordon a kőolaj iránti vágy

2011.02.18. 17:32

Harminc éve nem emelkedett olyan éves ütemben a világgazdaság nyersolajkereslete, mint az elmúlt tizenkét hónapban, és ezt tükrözi az árak megugrása - áll londoni szakelemzők pénteki iparági helyzetértékelésében.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, amely rendszeres olajpiaci elemzéseket is közöl, a globális olaj- és földgázipar legfőbb termelőinek és fogyasztóinak jövő heti éves londoni szakmai csúcstalálkozója - International Petroleum (IP) Week - elé időzített legfrissebb áttekintésében kimutatja, hogy a két évvel ezelőtti IP Week idején mért szintet jelenleg több mint 4,5 millió hordóval haladja meg a napi globális nyersolajkereslet.

A ház szerint ez azt jelenti, hogy a világgazdaság napi olajfogyasztása Irak és Kuvait összesített napi kitermelésének megfelelő mennyiséggel nőtt az elmúlt két évben. A kereslet különösen az utóbbi tizenkét hónapban ugrott meg, olyan ütemben, amilyenre az utóbbi három évtizedben nem volt példa - áll a Barclays Capital pénteki londoni elemzésében.

A ház szakelemzőinek kimutatása szerint az OPEC irányadó termékkosarának 100 dollár környékén mozgó jelenlegi hordónkénti átlagára 25 dollárral magasabb a tavalyi, és 60 dollárral magasabb a 2009-es IP Week idején mértnél.

A cég szerint a két évvel ezelőtti, recessziós londoni IP Week-rendezvényen nem a piaci szűkösség, hanem a túltermeléssel kapcsolatos félelem volt a központi téma, és háttérbe szorult az is, hogy a globális energiaszektorban 2030-ig 30 ezer milliárd dollár értékű új beruházásra lenne szükség, vagyis azon a konferencián "a jövőt további értesítésig elnapolták".

A két évvel ezelőttihez képest több mint 4,5 millió hordóval magasabb jelenlegi napi világgazdasági olajigény azonban ismét a figyelem középpontjába állította az iparági beruházások elégtelen mivoltát, és újból központi fontosságúvá vált az a kérdés, hogy miből lehet majd fedezni az olajipar hosszú távú beruházási igényeit - áll a Barclays Capital elemzésében.

A ház jelenleg érvényes távlati árelőrejelzése szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent nyersolaj hordónkénti átlagára a tavalyi 80,3 dollár után az idén 91,0 dollár, jövőre 105 dollár, 2015-ben 135 dollár lesz.