Megugrott a görög csődkockázat

2011.03.07. 09:36
Görögország adósságbesorolását Ba1-ről B1-re rontotta a Moody's, negatív kilátás mellett. A kormány által bejelentett reformokat és konszolidációs intézkedéseket nagyon ambíciózusnak értékelték, ám távolról sem biztosak abban, hogy ezek meg is valósulnak. Megugrott a görög adósságkockázat.

Görögország adósságbesorolását három fokozattal lerontotta a Moody's. A hitelminősítő szerint a tervezett költségvetési konszolidáció és a struktúrális reformintézkedések ambíciózusnak tűnnek, ám kérdéses, hogy ezeket sikerül-e egy az egyben megvalósítani.

A hitelminősítő szerint ezenkívül megvan annak a kockázata is, hogy a hivatalos pénzügyi támogatásokat az IMF és az EU 2013-tól - a jelenlegi támogatási program kifutása után - olyan fizetőképességi kritériumokhoz köti, amelyeknek Görögország esetleg nem fog megfelelni, és ez akár a görög adósságállomány kényszerű átstrukturálását is eredményezheti.

Ez utóbbi fejlemény bekövetkeztét nagy londoni befektetési és elemző házak szakértői szinte biztosra veszik. A Capital Economics, a City egyik vezető befektetési és pénzügyi tanácsadó csoportja elemzésében azt írta, hogy Görögország továbbra is "meglehetősen veszélyes állapotban van", és a görög adósságtörlesztés átstrukturálása "gyakorlatilag elkerülhetetlen".

A ház szerint a fő kérdés valójában az, hogy az uniós döntéshozók korlátozni tudják-e majd a térség egészét fenyegető dominóhatást, ha Görögország törlesztésképtelenné válik. A nemzetközi hitelminősítő hétfői londoni bejelentése után meredeken megugrott a görög államadósság-törlesztési kockázat piaci biztosítási ügyleteinek árazása Londonban.

credit default swaps

A CDS-ügyletek árazásai azt jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az adott szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának távlati rizikóját.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision adatai szerint a görög CDS-díjszabás a hitelminősítő bejelentése utáni londoni kereskedésben 1035 bázispont környékén mozgott az 1010,7 bázispontos előző záró után.

A hétfőn kialakult árazás azt jelenti, hogy a görög szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők jelenleg több mint 1,03 millió euró éves díjat kérnek középárfolyamon minden 10 millió euró görög államadósság után a befektetőktől az irányadó ötéves futamidőre.

A CMA számítási modellje szerint a jelenlegi görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac hozzávetőleg 57 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint szuverén adós törlesztésképtelenné válását ötévi távlatban, vagyis a piaci szereplők jóval nagyobb halmozott esélyt látnak arra, hogy Görögország öt éven belül törlesztésképtelenné válik, mint arra, hogy nem. A CMA nemrégiben közölt 2010-es kockázati listáján -  amely a decemberi utolsó CDS-árazások alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - Görögország tavaly a világ legkockázatosabb adós országa lett, megelőzve Venezuelát. A hitelminősítő december 16-án vette felülvizsgálat alá a görög államadósságot. Legutóbbi leminősítése június 14-én volt; akkor A3-ról Ba1-re rontotta az ország besorolását a Moody's.

Bírálta a Moody's-t a görög kormány

Hevesen bírálta a nagy nemzetközi hitelminősítőket a görög kormány hétfőn. Az athéni kormány szerint a Moody's lépése teljes mértékben indokolatlan, és nem tükröz objektív és kiegyensúlyozott értékelést a görög gazdaság valós kilátásairól. A jelenlegi helyzetben, amikor a világgazdaság még gyenge, a piacok pedig idegesek, pusztító hatású, önbeteljesítő jóslatokká válhatnak az ilyen döntések - áll a pénzügyminisztérium közleményében.

„Miután a 2008-as válsághoz vezető kockázatok feltárásában leszerepeltek, most egymásra licitálva igyekeznek jelezni az újabb veszélyeket, amelyek egy következő válsághoz vezethetnek" - véli a görög vezetés, amely szerint a Moody's lépése is azt mutatja, hogy erősíteni kell az ellenőrzést a nemzetközi hitelminősítők felett.