Már több a Subway, mint a McDonald's

2011.03.08. 14:33

Lenyomta a Subway a McDonald's-ot az éttermek számában. A 33 749 tagból álló lánc 2010-ben előzött rá a korábban vezető gyorsétteremláncra, januárban már 1012-re nőtt köztük a különbség, számolt be a The Wall Street Journal.

„Az 1965-ben alapított céget nem vitték tőzsdére a tulajdonosok, a pénzügyek helyett inkább a minőségre koncentráltak" - keresett magyarázatot a versenyelőnyre Les Winograd, a Subway szóvivője.

A minőséggel érvelt a mekis szóvivő Heidi Barker is, mint elmondta, számukra nem elég, hogy nagyok legyenek, egyre jobbak is akarnak lenni. A tíz évvel idősebb McDonlad's megalakulása óta uralja a gyorséttermek piacát, értékesítésben pedig még mindig piacvezető: 24 milliárd dollár folyt be tavaly Ronaldék konyhájára.

Bár a Subway továbbra is az Egyesült Államokban a legerősebb - itt 24 ezer étterme van -, nagy lehetőséget látnak Ázsiában: néhány éven belül csak Kínában több mint 500 éttermet terveznek, jelenleg 199 üzlettel vannak jelen.

Az első Észak-Amerikán kívüli Subway 1984-ban nyílt Bahreinban. Mára 95 országban van éttermük, növekvő piacot jelent Brazília, Mexikó, India, Oroszország és Franciaország is. Magyarországon 2004-ben nyílt az első, de döcögve indult a terjeszkedés, két éve öt egység is bezárt, majd közülük három újranyílt máshol; a hálózatnak jelenleg tizenkét étterme van.