Pénzcunamival gyengítették a jent

2011.03.19. 16:01

Piaci becslések szerint 25 milliárd dollárnak megfelelő jent adtak el a japán fizetőeszköz gyengítése végett a hét vezető ipari hatalom (G7) jegybankjai a hétvégi összehangolt intervenció során.

A Hetek központi bankjai azután szánták el magukat a több mint egy évtizede példátlan közös beavatkozásra, hogy a jen a japán földrengés- és szökőár-katasztrófát követő spekuláció hatására a II. világháború óta nem mért szintre, 76 jen közelébe erősödött a dollárral szemben. Az intervenció után az árfolyam 81 jen környékére gyengült vissza.

A szombati Financial Times szerint a meredek erősödés hátterében olyan spekulánsok álltak, akik arra vettek fel pozíciókat, hogy a japán biztosítóknak és más nagyvállalatoknak tőkét kell majd hazatelepíteniük a kárigények és az újjáépítési költségek fedezésére.

A biztosítási ágazat kárigény-költségei a lap szerint elérhetik az amerikai Katrina hurrikán után kifizetett, 40 milliárd dollárt meghaladó eddigi rekordot.

A katasztrófa-veszteségek előrejelzésére szakosodott RMS nevű cég arról értesítette ügyfeleit, hogy 200-300 milliárd dollár közötti teljes gazdasági kárral számol. Ez a londoni Cityben eddig elhangzott becsléseknél jóval magasabb kárelőrejelzési sáv.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport