Ismét retteghetnek a devizahitelesek

2011.03.30. 10:52
Már rövid távon kamatot kellene emelnie a svájci jegybanknak, amennyiben az országot nem érik sokkok - jelezte a Nemzetközi Valutaalap a Svájcról szóló, IV. cikkely szerinti országjelentésében. Az IMF egyébként a hivatalos svájci prognózisoknál is optimistább a növekdés tekintetében, miután az idei évre 2,4%-os GDP-növekedést vetít előre.

Már rövid távon kamatot kellene emelnie a svájci jegybanknak, amennyiben az országot nem érik sokkok – jelezte a Nemzetközi Valutaalap a Svájcról szóló országjelentésében. Az IMF egyébként az idei évre 2,4 százalékos svájci GDP-növekedést vár.

Erőteljes válság utáni fellendülést produkál a svájci gazdaság a látványos frankfelértékelődése ellenére: a kibocsátás és a foglalkoztatási ráta már meghaladja a válság előtti szinteket. A kilábalás széles bázisokon nyugszik, a belső és külső kereslet egyaránt bizakodásra ad okot - állapítja meg az IMF Svájcról szóló, napokban megjelent országjelentése.

Az IMF szakemberei azzal számolnak, hogy a tavalyi 2,6 százalékos gazdasági növekedés után idén 2,4 százalékkal bővül az alpesi gazdaság, míg jövőre 1,8 százalékos GDP-növekedés jöhet. Ez alapján azt mondhatjuk, hogy a Valutaalap kedvezőbben ítéli meg Svájc növekedési kilátásait, miután a gazdasági tárca 2,1 százalékos, míg a jegybank 2 százalék körüli növekedést vetít előre 2011-re.

Az infláció miatt sem kell nagyon aggódnia Svájcnak, miután az IMF előrejelzése szerint 2011-12-ben 1 százalék körül alakulhat az árszínvonal emelkedése. A különböző felmérések eredményei azt mutatják, hogy az inflációs várakozások horgonyzottak - emlékeztet az országjelentés.

A svájci jegybank 2009 januárja óta gyakorlatilag nullához közeli alapkamatot tart fent és a frank erősödésének csillapítása érdekében 2009 márciusa és 2010 júniusa között devizapiaci intervenciót hajtott végre - idézi fel a korábbi fejleményeket az IMF, amely szerint 2010 márciusa és 2011 februárja között a frank reáleffektív árfolyama 10%-kal értékelődött fel.

Már rövid távon kamatot kellene emelnie a svájci jegybanknak, amennyiben az országot nem érik sokkok, különösképp a svájci frankot - figyelmeztet a Valutaalap, amely hozzáteszi: a jelenlegi alapkamat szintje közép távon nem fenntartható.

Mint ismert, a svájci jegybank két héttel ezelőtti ülésén a várakozásokkal összhangban nem nyúlt az irányadó rátához. Elemzők akkor úgy fogalmaztak, hogy nem kell még rövid távon kamatemeléstől tartani, de előbb-utóbb elérkezik a monetáris szigorítás ideje.A svájci kamatemelés esetleges megindulása nem túl jó hír a magyarországi frankhiteleseknek, a hosszabb futamidejű devizahitelek kapcsán ugyanis a törlesztő részletek sokkal inkább a kamatlábakra, mint az árfolyamra érzékenyek.