Októbertől működik az Északi Áramlat

2011.05.06. 12:47
Mérföldkõhöz ért az Északi Áramlat gázvezetékprojekt. A csõvezeték páros egyikét tegnapra lefektették, ezen a csatlakoztatások és tesztelés után az ütemtervhez igazodva októberben elindulhat a gázszállítás Oroszországból Európába. Ukrajna eközben odesszai kõolajvezetékének európai meghosszabítását fontolgatja, a most a lengyel határnál végetérõ útvonal a Balti-terngerig futhatna.

Tegnap elkészült az Északi Áramlat orosz-európai gázvezeték elsõ szakasza, írja az energiainfo.hu. Az ezt követõ lépések az 1200 kilométer hosszú vezeték csatlakoztatása, tesztelése, tisztítása és szárítása. Az Északi Áramlaton orosz földgáz fog érkezni Európába, a Balti-terngeren át vezet, és Németországban ér partot.

Az ütemterv szerint a szállítás már októberben elindulhat, eddig a beruházás nincs késésben. A vezeték három zónájának csatlakoztatása és a tesztelés után következõ négy hétben fokozatosan fogják megtölteni gázzal, hogy októberre elérjék a szállításhoz szükséges nyomást.

Az Északi Áramlat projekt két vezetékbõl áll, összesen 55 milliárd köbméteres éves kapacitással. Az egyes számú, most befejezett vonalon 27 milliárd köbméter gáz érkezhet évente Európába. Hoekstra hozzátette, hogy a kettes számú csõvezeték építését is elkezdték már, és 2012 áprilisában tervezik befejezni. A 7,4 milliárd eurós befektetés 51 százaléka az orosz Gazprom gázóriásé, a német E.on Ruhrgas és a BASF-Wintershall egyenként 15,5 százalékot birtokol. A fennmaradó rész a francia GDF Suez és a holland Gasunie között oszlik meg.

Ukrajna is szeretné elérni a Balti-terngert egy olajvezetékkel. A Fekete-tenger partjától, Odesszából induló és a lengyel határ közeli Brody-ig tartó Odessza-Brody vezeték meghosszabításán gondolkodik az ukrán vezetés. Egy múlt heti sajtótájékoztatón jelentette be a szándékot Viktor Janukovics ukrán elnök Ilham Alijev azeri elnökkel együtt. Janukovics elmondta, most, hogy a hosszabbítás lehetségessé vált, nem kérdés, hogy egészen a Balti-tengerig szeretnék elvinni a vezetéket.

Az Odessza-Brody 2001-ben épült meg, hogy kaszpi olajat szállítson Európába, éves kapacitása 9 millió tonna. 2004-tõl kétirányú, azóta orosz olajat is szállít a fekete-tengeri térségbe, 2010-tõl pedig az odesszai finomítóba. Február óta azeri olajat küldenek rajta Fehéroroszországba.