Még 60 milliárd görögmentésre

2011.05.10. 10:24 Módosítva: 2011.05.10. 11:12

Újabb, közel 60 milliárd eurós mentőcsomagot kaphat Görögország. Az erről szóló megállapodás hírügynökségi értesülések szerint már júniusban megszülethet. Kormányzati források szerint Görögország 2012-ben további 27 milliárd, 2013-ban pedig 32 milliárd eurós külső segítséghez juthat.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei a jövő hét elején esedékes tanácskozásukon egyeztetnek arról, hogy kibővítsék-e a jelenlegi görög csomagot, vagy új hitelt kapjon az ország.

A Reutersnek ugyanakkor egy neve elhallgatását kérő pénzügyminisztériumi tisztviselő azt mondta: nem helytállóak azok az értesülések, amelyek szerint Görögország egy új mentőcsomagról tárgyalna. Délelőtt 11 óráig nem volt sem hivatalos cáfolat, sem megerősítés egy esetleges újabb görög csomagról.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió (EU) és az Európai Központi Bank (EKB) tavaly májusban hagyott jóvá egy közös, 110 milliárd eurós hitelkeretet a pénzügyi összeomlás szélére került Görögország számára, egyebek mellett megszorítások és adóemelések fejében. A görög pénzügyminisztérium annyit jelentett be, hogy kedden megérkezett Athénba az IMF-EU-EKB küldöttsége a következő - immár ötödik - hitelrészlet lehívásához szükséges felülvizsgálatra.

Görögország volt az eurózóna első állama, amely az euróválságot kirobbantó súlyos krízisbe került, és uniós mentőcsomagra szorult. A 110 milliárd eurós segítség azonban nem volt elég. Ezért péntek este szűk körű uniós pénzügyminiszteri értekezlet volt Luxemburgban.

Az ezzel kapcsolatos első hírek még arról szóltak, hogy felmerült a görögök kiválása az eurózónából. A közhangulat is indokolná ezt: az első csomagban legnagyobb részt vállaló Németország lakóinak fele szerint hiábavaló volt a támogatás, a görögök harmada azt mondta, az államcsőd is jobb lenne, mint a mentőcsomagban szereplő EU–IMF-elvárások.

Ez utóbbi is az oka lehet annak, hogy hétfőn Athén bejelentette: kéri az első mentőcsomag feltételeinek lazítását. A piacok rossz néven vették a kezdeményezést, az S&P még lejjebb, mélyen a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába sorolta az országot.