Megállapodtak a portugál hitelprogramról az euróövezeti miniszterek

2011.05.16. 20:44
Megállapodásra jutottak az euróövezeti országok pénzügyminiszterei hétfőn arról a programról, amelynek keretében az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) három év alatt összesen 78 milliárd eurónyi hitelt nyújt Portugáliának.

A témáról kiadott brüsszeli közlemény szerint a miniszterek egyhangúlag határoztak a hivatalosan április elején megfogalmazott portugál kérés teljesítéséről, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank ajánlása alapján. Leszögezték, hogy ezzel az euróövezet és az EU egészének pénzügyi stabilitását is növelik.

Görögország és Írország után Portugália a harmadik euróövezeti ország, amely - egy takarékossági és konszolidációs programért cserébe - nemzetközi támogatást kap átmeneti pénzügyi nehézségeinek áthidalására.

A hivatalos jóváhagyásra várhatóan kedden, a 27 EU-tagország pénzügyminiszterének brüsszeli találkozóján kerül sor. A közlemény szerint a portugál kormány arra "bátorítja" a magánbefektetőket, hogy tartsák meg államkötvényeiket.

Ez az első eset arra, hogy kormánytól ilyen kérés érkezik nem állami befektetőkhöz. A miniszterek ezzel Finnország feltételét teljesítették. Ugyancsak Helsinki sürgetésére Portugália külön vállalta azt is, hogy jelentős privatizációs lépéseket tesz, ezzel is segítve az államháztartás konszolidációját. A közlemény azt is kiemelte, hogy miközben ambiciózus és már az elején jelentős eredményeket ígérő pénzügyi programról van szó, biztosítják a leginkább sérülékeny társadalmi rétegek védelmét is.

A program elemei közé tartozik az államháztartási hiány leszorítása a bruttó hazai termék (GDP) mértékének 3 százaléka alá 2013-ra, egy ambiciózus reformprogram az egészségügy, a közigazgatás, a foglalkoztatás, a szolgáltatások területén, a már említett privatizációs program, valamint a bankok tőkeerejének megszilárdítása. Ezeket az intézkedéseket a portugál kormány május elején jelentette be. A 78 milliárd eurós támogatás egyharmadát az IMF biztosítja.

A miniszterek a közlemény szerint bíznak abban, hogy a kiigazítási program révén sikerül kezelni azokat a pénzügyi és szerkezeti kihívásokat, amelyekkel a portugál gazdaságnak jelenleg szembe kell néznie.