Csődbe megy az USA?

2011.05.17. 11:34
Az Egyesült Államok adóssága a jelenleg érvényben lévő 14 294 milliárd dolláros plafonba ütközött hétfőn. A hír azonban egyáltalán nem rázta meg a piacokat, a tengerentúli állampapírok még erősödni is tudtak, ami arra utal, hogy a befektetők nem aggódnak Amerikai eseteges csődje miatt. Úgy tűnik tehát, hogy a piacok bíznak abban, hogy a politikusok megegyeznek augusztusig. Az adósságplafon elérése azonban ismét a tengerentúli viták középpontjába állította a kérdést: meddig adósodhat el az USA és fenyegeti-e adósságválság.

Miután hétfőn az USA államadóssága elérte a plafont, az amerikai pénzügyminisztérium nekilátott a rendkívüli intézkedések elindításához: például átmenetileg nem fizetnek a szövetségi nyugdíjalapokba. Így a közeljövőben is eleget tud majd tenni adósságszolgálatból fakadó kötelezettségeinek és egészen augusztus elejéig időt nyert a piacoktól, hogy a szembenálló politikai erők megegyezzenek a limit emeléséről.

A hétfői kereskedést gyengüléssel indították az amerikai államkötvények, a 10 éves állampapír hozama a kereskedés elején 3,2%-on állt, majd végül 3,16%-ra süllyedt vissza. A Dow Jones hírügynökség beszámolója emlékeztet arra, hogy az elmúlt hetekben szárnyaltak a tengerentúli állampapírok, miután a befektetők ismét aggódva tekintenek a globális gazdasági kilátásokra és az euróövezeti adósságválság felerősödése a biztonságos menedéknek tartott amerikai kötvények felé terelte a befektetőket. A 10 éves amerikai kötvényhozam ennek hatására tavaly december óta nem látott mélypontjára süllyedt.

adossagplafonusa110502.png

Bizalom kell meg sok pénz

Eközben egyre forróbb témává válik az amerikai államadóssággal kapcsolatos vita. A tekintélyes befektető Warren Buffett, cégének, a Berkshire Hathaway éves közgyűlésén ugyanis úgy fogalmazott a MarketWatch beszámolója szerint, hogy az Egyesült Államok egészen addig nem keveredhet adósságválságba, amíg állampapírjait saját devizájában bocsátja ki. Az egyetlen dolog, amiért aggódnunk kell, az a pénznyomtatás és az infláció - vélekedett a befektetési guru.

Niall Ferguson, a Harvard Egyetem professzora viszont élesen kritizálta a sztárbefektető megjegyzését. Buffettnek is tudnia kell, hogy ez badarság. Nem lesz adósságválságunk, mert korlátlan mennyiségű pénzt nyomtathatunk. Ha ez a jó hír, nem akarom hallani a rosszat - magyarázta a közgazdász. Allan Meltzer, a Carnegie Mellon professzora pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a dollár globális tartalékdeviza szerepe óriási előnyt jelent az Egyesült Államok számára. Meglátása szerint Amerika is válsággal nézhet szembe, amennyiben a japán és kínai befektetők elkezdenek megszabadulni az amerikai államkötvényektől, vagy a dollár nem esésnek, hanem összeomlásnak indul, vagy óriási inflációt kap a nyakába Amerika.

Phil Suttle, az Institute of International Finance vezető közgazdásza pedig úgy véli, hogy minden a bizalomról szól. Ha a kötvénytulajdonosok részéről eltűnik a bizalom az amerikai gazdaságpolitika irányába, akkor bekövetkezik a válság - fűzte hozzá. Carmen Reinhart, a Peterson Institute for International Economics közgazdásza a MarketWatch beszámolója szerint arra mutatott rá, hogy az USA államadóssága jelenleg a GDP 94%-án áll, így Amerika kiszolgáltatott. Az amerikai államadósság növekedése példátlan mértékű és a szükséges intézkedések még nem kezdődtek meg - figyelmeztetett a neves közgazdász, aki 2009-ben megjelent (Kenneth Rogoffal közösen írt) "This Time It’s Different" című könyvével hívta fel magára legutóbb a figyelmet.

Kenneth Rogoff, az IMF korábbi vezető közgazdásza  Az AP hírügynökségnek adott tegnapi interjújában hangsúlyozta, hogy Amerikai jelenlegi legnagyobb problémája az óriási adóssága. Az amerikai kormányzat adóssága (ide értve az állami és helyi adósságot is) magasabb, mint a második világháború végén és a magánszektor adóssága is soha nem látott csúcson tartózkodik - magyarázta Rogoff, aki szerint az ekkora méretű adósság már hátráltatja a gazdasági fellendülést. A szakember arra is figyelmeztetett, hogy amennyiben túl korán kezdődik meg a fiskális kiigazítás, a gazdaság összeomolhat.