2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

Vállalkozási láz tombol Kubában

2011.05.17. 11:40

Kubában tovább könnyítik a magánvállalkozások helyzetét: ezentúl minden magánvállalkozási forma korlátozás nélkül vehet fel alkalmazottakat, valamint a szabályozók módosításával is segítik a magánfoglalkoztatást.

A kubai állami televízióban ismertetett kormányzati közlemény egyelőre nem részletezte, hogy pontosan milyen vállalkozási szabályokat készülnek módosítani.

A kubai munkavállalók lapja, a Trabajadores ugyanakkor már arról számolt be, hogy a magánvállalkozóknál is erősödik az érdekvédelem: a közlekedési magánvállalkozók - így a taxisofőrök, biciklis taxisok, autómosók és autószerelők - a már működő szakszervezetekhez csatlakoznak.

Tavaly augusztus elején Raúl Castro elnök bejelentette, hogy a következő öt évben egymillió állami munkahelyet szüntetnek meg, mert nincs szükség improduktív munkakörökre. Cserébe felkínálják az alkalmazottaknak, hogy új szövetkezeti, sőt magánvállalkozói engedélyek birtokában vegyék át olyan gazdasági feladatok ellátását, amelyeket az állami vállalatok képtelenek jól ellátni, ezért le is mondanak róluk.

Az önfoglalkoztatásról és az állami alkalmazottak számának csökkentéséről szóló törvény októberben lépett hatályba, és 178 foglalkozás esetében engedélyezte a 17 évesnél idősebb kubaiak számára magánvállalkozás indítását. Akkor engedélyezték azt is, hogy a családi vállalkozások alkalmazottat vegyenek föl, feltéve, ha ki tudják fizetni a négyféle, akár 50 százalékra is felmenő adót, és a 25 százalékos tb-járulékot.

2010. október óta mintegy 200 ezer magánvállalkozási engedélyt váltottak ki.