Új gyárat építene Romániában a Bosch

2011.05.19. 08:09

Zöldmezős beruházással új gyárat tervez építeni Romániában a Bosch - jelentette be szerdán Brigitte Eble, a cég romániai leányvállalatának vezetője a Napi Gazdaság tudósítása szerint.

A zöldmezős beruházás részleteit tartalmazó dokumentációt elküldtük a pénzügyminisztériumnak, mivel jelentős összegű befektetésről van szó, számítunk a román kormány támogatására is - fogalmazott szűkszavúan Eble. Hozzátette: a tervek között szerepel a már működő balázsfalvi Bosch Rexroth üzem gyártókapacitásának növelése is. További részleteket a sajtótájékoztatón jelen lévő újságírók érdeklődése ellenére sem árult el a cégvezető.

A Bosch 1994 óta van jelen Romániában, jelenleg öt vállalat többségi tulajdonosaként 1200 személyt foglalkoztat. A cég forgalma 2010-ben 17 százalékos növekedés mellett meghaladta a 161 millió eurót, a bevételek 60 százaléka az autóiparból, 27 százalék pedig az egyéb fogyasztási, illetve ipari cikkek gyártásából származik.

Eble az idén a cég üzleti forgalmának hétszázalékos növekedésére számít, az alkalmazottak száma a balázsfalvi és a temesvári gyár bővítésének köszönhetően várhatóan 300-zal nő.

A Bosch-csoport globális üzleti forgalma tavaly 24 százalékkal emelkedett, elérve a 47,3 millió eurót. Magyarországon a cég 27 százalékos árbevétel-növekedést ért el 2010-ben, a társaságcsoport forgalma így 401 milliárd forintra emelkedett.