Nagyott rúgott a görögökbe a Moody's

2011.06.02. 08:11

Igen agresszív, egyszerre három fokozatú osztályzatrontással a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "Caa" sávba süllyesztette az euróövezeti tag Görögország államadósi besorolásait a Moody's Investors Service, arra a véleményére hivatkozva, hogy legalább 50 százalékos az esélye Görögország törlesztésképtelenné válásának.

A nemzetközi hitelminősítő Lodonban közölte, hogy Görögország hazai és külső kormánykötvény-adósságának osztályzatát az eddigi "B1"-ről - a "B2" és a "B3" fokozatok kihagyásával - "Caa1"-re rontja, és erre a besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagy érvényben.

A "Caa1"-es besorolás azt jelenti, hogy Görögország adósosztályzata a Moody's nyilvántartásában immár hét fokozattal alacsonyabb a befektetési ajánlású alapszintnél, a "Baa3"-nál. A Moody's mások mellett Magyarország szuverén adósságát is "Baa3" szinten tartja nyilván, vagyis a görög adóskockázati besorolás jelenleg hét fokozattal rosszabb Magyarországénál e hitelminősítő listáján.

Még csak a görögök

Jelenleg Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelynek befektetésre nem ajánlott adósbesorolásai vannak a nemzetközi hitelminősítőknél. A Moody's azonban a Londonban szerdán késő este, a piaci zárások után bejelentett osztályzatrontás nyomán a nagy hitelminősítők közül a leggyengébb osztályzatot tartja érvényben Görögországra. A mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású, "bóvli" - "Caa1" görög besorolás egész Európában a legrosszabb szuverén adóskockázati osztályzat.

A mostani leminősítéshez fűzött indoklás szerint növekszik annak a kockázata, hogy Görögország adósságátrendezés nélkül nem lesz képes stabilizálni adóssághelyzetét, mivel a kormány egyre nagyobb végrehajtási kihívásokkal kénytelen szembenézni, a görög gazdaság növekedési kilátásai igen bizonytalanok, és Görögország korábban sem mutatott jó teljesítményt a költségvetési konszolidációs célok elérésében.

A Moody's szerint emellett növekszik annak valószínűsége is, hogy Görögország külső támogatói - az IMF, az euróövezeti jegybank (EKB) és az EU-bizottság - a további finanszírozási segítség előfeltételéül szabják a magánhitelezők részvételét is egy esetleges adósságátrendezésben (vagyis a görög törlesztési menetrend módosításának terheit nem csupán a hivatalos kölcsönnyújtók viselnék, hanem a kereskedelmi hitelezők is, márpedig ez a nemzetközi hitelminősítői gyakorlat alapján automatikusan Görögország nem törlesztővé válásának felelne meg).

Upsz, ez már csőd

A Moody's szerint mindezt egybevetve "legalább feles az esélye" annak, hogy Görögország a belátható besorolási időtávlaton belül törlesztésképtelenné válik. A hitelminősítő ezzel kapcsolatban az elemzésben kiemeli: az irányadó ötéves befektetési horizontot alapul véve a "Caa1" szintre besorolt szuverén és kereskedelmi adósoknak hozzávetőleg az 50 százaléka rendben teljesíti adósságszolgálati kötelezettségeit, a másik 50 százalék azonban rendszerint törlesztési hátralékba kerül ugyanezen időtávlatban.

A Moody's mindazonáltal közölte, hogy nem tartja elkerülhetetlennek a görög adósságtörlesztés átrendezését. Ha ugyanis Görögország törlesztési hátralékba kerülne, az nagy valószínűséggel igen destabilizáló fejlemény lenne, az európai tőkepiacokra gyakorolt teljes hatást nehezen lehetne megjósolni, és még nehezebb lenne e hatást korlátok között tartani. Ráadásul egy ilyen fejlemény egész Európában következményekkel járna az adósságkibocsátók hitelképességére.

Mindezen tényezők a Görögországnak nyújtott segítség folytatására ösztönzik a külső támogatókat, legalábbis a következő néhány évben - jósolta londoni elemzésében a Moody's Investors Service.

Más nagy londoni házak is arra a következtetésre jutottak, hogy a görög adósság-átütemezés kockázatai meghaladnák az előnyöket.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási és elemző részlegének  (BofA Merrill Lynch Global Research) minapi helyzetértékelése szerint a görög adósságátrendezés még mindig elkerülhető, ha a reformfolyamatnak sikerül újabb lendületet adni, viszont a görög adóssághelyzet fenntarthatóságát önmagában egy esetleges átstrukturálás sem garantálná.

Forgószél

A ház londoni elemzői által kidolgozott forgatókönyvek közül a legrosszabb azt feltételezi, hogy a görög átütemezés járványszerűen tovaterjedne, és Írország, Portugália és Spanyolország is adósságállománya átalakítására kényszerülne. Az euróövezeti periféria szuverén kötvényadósságának kitett európai bankrendszerek teljes vesztesége a BofA Merrill Lynch Global Research londoni elemzőinek becslése szerint ebben az esetben 534 milliárd dollárnak felelne meg, ezen belül a német, a brit és a francia bankrendszer veszteségei egyenként meghaladnák a 100 milliárd dollárt.

A Cityben azonban vannak olyan házak is, amelyek gyakorlatilag biztosra veszik, hogy a valutauniós periférián belül legalább Görögország előbb-utóbb adósságátrendezésre kényszerül.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja a görög kilátásokról minap összeállított átfogó elemzésében azt írta, hogy Görögországnak "irreálisan alacsony" piaci kamatra lenne szüksége adósságdinamikája stabilizálódásához 2013 - a jelenlegi külső pénzügyi támogatási program kifutása - után. A Barclays Capital londoni szakértői szerint Görögország már elérkezett arra a pontra, ahol "szinte minden reális forgatókönyv" alapján fenntarthatatlanná vált adósságdinamikája, és így "megkezdődött a visszaszámlálás" a görög adósságátrendezés felé.