Kiket fojtogat még a görög válság?

2011.06.06. 11:59
Egy görög csőd esetén német és francia bankok kerülhetnek a legnagyobb bajba, a portugálok bukása számos spanyol bankot hozna kritikus helyzetbe, az írek pontos törlesztéséért pedig az angol bankok aggódhatnak.

A német bankok 22,7 milliárd dollárnyi görög államkötvényt tartottak portfóliójukban 2010 végén, így ők biztos résztvevői lennének a tehermegosztási tárgyalásoknak - derül ki a Bank for International Settlements (BIS) adataiból.

A francia bankok görög adósok felé fennálló összes követelése ugyan nem kevesebb, mint 56,7 milliárd dollár. Az állampapír-állományuk azonban elmarad a német pénzintézeteké mögött, "csak" 15 milliárd dollárt tesz ki – áll a bázeli székhelyű BIS júniusi jelentésében.

A francia bankok kitettségéből 39,6 milliárd dollárt jelentenek a görög cégeknek és magánszemélyeknek nyújtott hitelek, jórészt a Credit Agricole SA görög leányvállalata, az Emporiki Bank révén. A német bankok közül viszont egynek sincs nagyobb görög érdekeltsége.
A múlt év végén a BIS által követett országok bankjai 54,2 milliárd dollárnyi görög kötvényt birtokoltak, ennek 96 százaléka európai hitelintézeteknél volt, ezen belül 69 százalék német és francia bankoknál.

Miután az EU és az IMF megegyeztek a 110 milliárd eurós mentőcsomag ötödik részletének folyósításában, az európai hivatalnokok egy olyan új segélycsomagot készítenek Görögország számára amelyben "önkéntes alapon" szerepet kapnának az ország befektetői.

A görög államadósság legnagyobb ismert európai finanszírozói a következők: BNP Paribas – 5 milliárd euró, Dexia SA – 3,5 milliárd euró, Commerzbank AG – 3 milliárd euró, Societe Generale – 2,7 milliárd euró, ING Groep NV – 2,4 milliárd euró és Deutsche Bank – 1,6 milliárd euró; derült ki a Goldman Sachs összeállításából.

Sharif Hamid a Barclays Capital elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a görög adósság meglehetősen koncentrált: 30 hitelező kezében van az adósság közel kétharmada. Ez megkönnyíti a megegyezést egy esetleges átstrukturálásról – tette hozzá.

A Bloomberg adatai szerint Görögország teljes adóssága 340 milliárd euró. Az IBS kimutatásaiban nem szerepel az a 7,4 milliárd eurós görög államkötvény-csomag amit az FMS Wertmanagement GmbH örökölt meg a német Hypo Real Estate Holdings AG-től, miután az FMS nem számít banknak. Ugyancsak nem szerepel az összesítésben az ECB görög államkötvény-állománya, amelyet a Citigroup 50 milliárd euróra taksál. Görög bankok pedig mintegy 60 milliárd eurónyi hazai államkötvénnyel rendelkeznek a Goldman Sach szerint.

A most publikált adatok rámutatnak egy érdekes különbségre: egészen eltérő a görög, és az IMF és az EU által ugyancsak megsegített ír és portugál adósság szerkezete. Az ír külföldi adósság a görög háromszorosa, 462,3 milliárd euró, miközben az ország GDP-je fele akkora, mint a görögöké.

Az államadósság ugyanakkor ennek mindössze 4 százaléka a görög 37 százalékkal szemben. A külföldi követelések háromnegyede ír cégekkel és magánszemélyekkel szemben áll fenn főként brit bankok részéről, akiknek kitettsége 112,4 milliárd dollár. Ír bankok 85,1 milliárd eurót kölcsönöztek külföldről, az ő legnagyobb hitelezőik német bankok.

A portugál kormány 34,6 milliárd dollárral tartozik jórészt spanyol, német és francia bankoknak, mindegyik mintegy negyedét birtokolja a teljes külföldi adósságnak. Emellett viszont spanyol bankokhoz kötődik a portugál cégek és hátartások 124,4 milliárdos külföldi tartozásainak a fele.