Svájcnak is gond az erős frank

2011.06.17. 08:24
A svájci jegybank a várakozásokkal összhangban nem nyúlt a tegnapi napon az irányadó kamatlábhoz, tehát fenntartotta a laza monetáris politikát, azonban az inflációs kockázatok emelkedése problémákat görget a jegybankárok elé. A döntésről is szó esett a Reuters Insider műsorában, ahol Philipp Hildebrand, az SNB elnöke volt az interjúalany. A jegybankelnök szerint az európai adósságválság miatt erősödő frank komoly kockázatot jelent, egyelőre a gazdaság bírja a terhelést, azonban az inflációs kilátások negatívan változhatnak, a szükséges intézkedéseket pedig a jegybank meg fogja tenni. Egyelőre azonban a monetáris kondíciók a jelenlegi körülmények mellett megfelelőek, tehát beavatkozásra nincs szükség.

Az infláció 2010 negyedik negyedévében a jegybank inflációs célja felett volt, azonban a jegybank elnöke szerint a szigorítás több tényezőtől függ. Természetesen a nemzetközi környezettől, a belföldi kereslettől és a devizaárfolyamtól, ami központi jelentőséggel bír. Az elnök szerint stabil devizaárfolyammal számolnak alapesetben a becslésükben, az inflációs kilátásokat azonban akár jelentősen is módosíthatják, ha szignifikáns eltérést tapasztalnak az árfolyamban.

A piacok jelenleg egy 25 bázispontos emelést áraznak a következő 12 hónapban, azonban Hildebrand szerint az elmúlt időszak arra mutatott rá, hogy a befektetők várakozása nagyon gyorsan tud változni, akár a széljárás. A pénzpiacokon nagy a bizonytalanság, főképp annak köszönhetően, hogy Európában adósságválság van, a nemzetközi befektetői hangulat nagyon gyorsan megváltozhat. Az átlagosnál jóval nagyobb a bizonytalanság az eurózóna eseményei miatt, egyelőre úgy látszik, hogy inflációs kockázatoktól rövid- és középtávon nem kell tartani, azonban ettől még nem érezheti magát biztonságban a jegybank.

Hildebrand szerint a frank erősödése komoly kockázatot jelent az inflációs kilátásokra nézve, azonban egyelőre úgy tűnik, hogy a gazdaság bírja a terhelést. A főbb exportpiacok oldaláról a kereslet kielégítő, a svájci frank erősödése egyelőre nem jelent problémát, hiszen olyan magas hozzáadott értékű termékeket exportál az ország, amik kevésbé árérzékenyek. Az viszont látható, hogy az exportőrök profitabilitása az erős frank miatt csökkent, és ez a folyamat folytatódhat. A svájci frank további erősödése pedig az egészségtelen folyamatok felerősödéséhez vezethet a vállalati szektorban.

A műsorban az interjú készítője arra is rákérdezett, hogy ha tovább erősödik a frank, akkor be fog-e avatkozni a jegybank. Hildebrand diplomatikusan azt válaszolta, hogy ők elsősorban az inflációt figyelik, és minden döntésüket ennek rendelik alá. A jövőben is ennek megfelelően fognak dönteni, a jelenlegi körülmények között azonban a monetáris politikai kondíciók megfelelőek. Az SNB vezetője szerint a legnagyobb bizonytalanságot a monetáris politika számára az európai adósságválság jelenti, a problémákat pedig nem csak a devizaárfolyam változása jelenti, hanem a piaci hangulat ingadozása.