Európa ünnepli a görögök öncsonkítását

2011.06.29. 17:54

A nyugat-európai értéktőzsdék emelkedtek, a politikusok pedig örvendeztek szerda délután, amikor kiderült, hogy a görög parlament elfogadta a hatalmas megszorító csomagot. A csomag 28,4 milliárd eurós spórolást jelent. Elbocsátások, fizetéscsökkentések, nyugdíjkorhatáremelés és a vállalkozók minimáladója következik több között Görögországban. A csomag részleteiről itt olvashat még >>>>

Európának azért volt fontos a megszorítás, mert ehhez kötötték az újabb segély folyósítását Görögországnak. Segítség nélkül Görögország csődbe ment volna, ami a többi eurót használó országot is bajba sodorta volna.

Az athéni szavazás után José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke közös közleményben örültek, "életbevágóan fontos" lépésnek nevezve a csomagot. Közben arra is figyelmeztettek, hogy a görög képviselőknek csütörtökön még meg kellene szavazniuk egy 50 milliárd eurós privatizációs csomagot is.

Angela Merkel német kancellár azt mondta, hogy a szerdai megszorítás elfogadása "jó hír". Kárhoztatta közben a nemmel szavazó görög jobboldali ellenzéket.

John Lipsky, az IMF ügyvezető vezérigazgatója pedig arról beszélt újságíróknak, hogy a mostani megszorításokra azért is nagy szükség volt, mert így lesz versenyképes a görög gazdaság.

A hírre a lonodni értéktőzsde 1,61 százalékot, a frankfurti 1,75 százalékot, a párizsi pedig 1,82 százalékot emelkedett.