Még kevesebb pénz a görög bankokban

2011.06.30. 14:02 Módosítva: 2011.06.30. 14:03

Görög lapértesülések szerint csupán májusban és júniusban 10 milliárd eurót vontak ki a betétesek helyi bankokból az ország fizetésképtelenségétől tartva. A Kathimerini című lap bankárokra hivatkozva csütörtökön arról számolt be, hogy a pénzek egy része valószínűleg ciprusi bankokba került, mivel ott az utóbbi időben kétmilliárd eurót meghaladó összeggel nőtt a betétállomány.

A görög nemzeti bank még nem tett közzé májusi adatokat, áprilisban arról számolt be, hogy a vállalatok és magánszemélyek betéteinek összege 1,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, és 196 milliárd eurót tett ki. A betétállomány csökkenése nagyjából két éve tart Görögországban.

A Moody's néhány napja adta hírül, hogy a politikai és gazdasági bizonytalanság miatt az idén eddig 8 százalékkal csökkentek a magánszektornak a görög bankokban elhelyezett betétei. A nemzetközi hitelminősítő figyelmeztetett, a bankok komoly pénzzavarba kerülhetnek, ha a betétkivonás mértéke eléri a 35 százalékot.

A Moody's szerint is különösen májusban és júniusban gyorsult fel a vállalatok és a magánszemélyek betétkivonása a politikai feszültségek, valamint a nemzetközi hitelcsomag körüli bizonytalanság miatt.