Már nem olyan vonzó Amerika

2011.07.05. 08:10
Míg az első negyedévben a fejlett piacok, elsősorban az amerikai részvények voltak a legkedveltebb befektetési célpontok, a másodikban ismét erősebb tőkebeáramlást könyvelhettek el a feltörekvő piacok.

A második negyedévben a tavalyi azonos időszakra jellemző témák kerültek az előtérbe, így a görög helyzet miatti aggodalmak, a világgazdaság növekedésének lassulására utaló gazdasági adatok, illetve Kína infláció elleni küzdelme. Ezek következtében ismét felerősödött a kevésbé kockázatosnak ítélt kötvényalapokba irányuló tőkeáramlás, a részvényalapok terén viszont a fejlett piacokról a hangsúly ismét egyes feltörekvő piacokra helyeződött át, írja az EPFR Global adatai alapján a Napi Gazdaság.

Utóbbiak közül a legnagyobb nyertesek egyértelműen a földrajzilag diverzifikált globális feltörekvő piaci (GEM) alapok voltak, amelyek a második negyedévet 9,9 milliárd dolláros többlettel zárták, de jól teljesítettek a délkelet-ázsiai kistigrisekbe fektető alapok is, 4,37 milliárdos beáramlást elkönyvelve.

A térségünket is felölelő felzárkózó európai, közel-keleti és afrikai részvényekbe fektető EMEA-alapok viszont 1,5 milliárd dolláros kiáramlást szenvedtek el, ezzel 2008 utolsó negyedéve óta a legrosszabb időszakot zárva. Ennek oka feltételezhetően nem utolsósorban az arab országokon végigsöprő tüntetéshullám volt, ám a közép-európai országok külkereskedelmének eurózónás kitettsége is szerepet játszhatott.

Ezen felül persze az sem elhanyagolható tényező, hogy bár az első negyedévben olajkitettsége, illetve kedvező értékeltségi szintet mutató piaca folytán a térség üdvöskéjének számító Oroszország volt a húzóerő, azonban az április−júniusi időszakban már vesztett csáberejéből. Így a negyedévet 457 milliós kiáramlással zárták az orosz részvényekbe fektető alapok, igaz, az első félév egészét tekintve még mindig 3,14 milliárdos növekménynél tartanak. Jelentős nettó beáramlást könyvelhettek el az első félév során a lengyel piacra szakosodott részvényalapok is.

A tavalyi harmadik negyedévben kezdődő rally után a lakossági ügyfelek az idei második negyedévre nagy számban döntöttek úgy, hogy ideje profitot realizálni az első negyedévben még kimondottan népszerű amerikai részvényalapok esetében, amiben a sorban napvilágot látó gyengébb gazdasági adatok mellett a Fed QE2 programjának kifutása is szerepet játszhatott. Az időszakot így tízhetes folyamatos kiáramlás mellett 4,75 milliárd dolláros csökkenéssel zárták ezek az instrumentumok, bár a félév egészét tekintve még mindig tetemes, 20,31 milliárdos plusznál járnak.

Az ismét a figyelem homlokterébe kerülő görög adósságválság ellenére érdekes módon 1,6 milliárd dolláros nettó beáramlással zárták a nyugat-európai piacokba fektető részvényalapok, igaz, a növekmény oroszlánrészét az EPFR adatai szerint a német papírokat preferáló intézményi ügyfelek tették ki, a lakossági ügyfelek tőkekivonása mellett.

A konkrét szektorokba fektető alapoknál érezhető volt az eltolódás a defenzívek irányába, így főleg a közel 4 milliárdos beáramlást elkönyvelő egészségügyi iparágba fektető alapok teljesítettek jól. A növekedésnek jobban kitett, illetve eleve kockázatosabb árupiaci és energiaszektorba fektető instrumentumok jelentős kiáramlást szenvedtek el. Ez főleg a negyedév során 4,8 milliárd dollárnyi kivonást felmutató utóbbira igaz, ami nem meglepő az olaj árfolyamának időszak végén tapasztalható meredek esését is figyelembe véve. Ugyanez persze elmondható több más árupiaci termékre is, így nem meglepő az ilyen termékekbe fektető instrumentumok 3,16 milliárdos kiáramlása. Ettől függetlenül az egész első félévet tekintve még így is tisztes, rendre 5,4, illetve 7,15 milliárdos növekménynél tartanak.

A kötvényalapok között − az adósságplafon körüli hercehurca ellenére − az amerikai, ezenkívül a globális, illetve feltörekvő piaciak voltak a legnépszerűbbek a negyedév során. Utóbbiak a második negyedév minden hetében nettó beáramlást könyvelhettek el. A görög helyzet körüli folytonos bizonytalanság folytán viszont nem meglepő módon az európai kötvényekbe fektető instrumentumokból vonták ki a legtöbb tőkét mind a negyedévet, mind az első félévet tekintve. Az év első hat hónapjában 15,75 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki belőlük ugyanis a befektetők.