Pénzügyi krízis felé tart Kína?

2011.07.06. 10:54
Komoly gondot okoz Kínában a hatalmasra duzzadt önkormányzati adósságállomány. Elemzők szerint másfél éves távlatban meg kell tisztítani a bankrendszert a rossz hitelektől, és a kormánynak fel kell tőkésítenie a pénzintézeteket, hogy elkerülje a komolyabb bajt.

A június végén közzétett állami becslésnél 3500 milliárd jüannal (540 milliárd dollár) lehet magasabb a kínai önkormányzatok adósságállománya, ezért a kínai bankoknak méretesebb veszteségekre kell felkészülniük, és egyértelmű megoldási terv hiányában a világ második legnagyobb gazdaságának adósságkilátásait is negatívra tehetik - írja a Napi Gazdaság a Moody's hitelminősítőre hivatkozva.

A kínai hatóságok átvilágítása után 10,7 ezer milliárd jüanos adósságállományt jelentettek, a kínai jegybank pedig 14 ezer milliárd jüanról beszélt korábban - a két becslés közötti eltérés önmagában is arra utalt, hogy áttekinthetetlen, és így nagyon súlyos a probléma. A Moody's szerint az állami számvevőszék az átvilágítás során figyelmen kívül hagyta a banki hitelek egy részét, márpedig a hitelminősítő szerint éppen ezek lehetnek a legkockázatosabbak.

A kínai törvények nem teszik lehetővé az önkormányzatok számára, hogy kötvényeket bocsássanak ki, ezért a hatóságok szeme elől elrejtve különféle áttekinthetetlen pénzügyi eszközöket hoztak létre. A Credit Suisse elemzői szerint nagyjából 8800 céget alapítottak a - kötvénykibocsátás mellett a banki hitelek felvételétől is eltiltott - kínai önkormányzatok, hogy nagyívű infrastrukturális és ingatlanfejlesztési projektjeiket finanszírozzák, miután kifutott a 2008-as pénzügyi válság után a kínai jegybank által nyújtott gazdaságélénkítő program.

Elemzők szerint a Bank of China és a China Citic Bank hiteleztek kerülő utakon a legagresszívabban az önkormányzatoknak 2009-ben. A Moody's szerint a várható kínai önkormányzati csődhullám után akár 12 százalékra is ugorhat a rossz hitelek aránya a hivatalos statisztikák szerint jelenleg 1,1 százalékos szintről. A kínai kormánynak 2013-ig - amikorra a legtöbb önkormányzati hitelt vissza kell fizetni - több ezer milliárd jüanos segítséggel kell majd kimentenie az önkormányzatokat.

Dong Tao, a Crédit Suisse közgazdásza úgy véli, hogy a következő 18 hónapban még nem várható a pekingi mentőakció megindulása, de az első lépéseket már megtették. A Reuters a múlt hónapban azt jelentette, hogy a pekingi vezetés olyan segélycsomag összeállítását fontolgatja, amelyen a központi kormány átvenne két-három ezer milliárd jüan értékű adósságot a helyhatóságoktól, hogy ezzel megelőzze tömeges fizetésképtelenné válásukat, ami lefékezné a gazdaság növekedését is. A nyomás erősödik a rendszerben - állítja Tao -, az adósságok akkor nőnek a helyhatóságok fejére, amikor elfogynak azok a telkek, amelyek eladása a legfontosabb bevételi forrásuk volt, és amikor az állami bankok saját gondjaik miatt egyre óvatosabban hiteleznek a nekik és a helyi pénzintézeteknek.

A Sandard Chartered a múlt héten szintén a pénzügyi krízis első jeleiről számolt be - a hírek szerint egyes tartományok már súlyos fizetési nehézségekkel küzdenek. A helyhatóságoknak idén 880 milliárd jüant kell felhajtaniuk, hogy kifizessék saját hiteleik esedékes kamatait, illetve pénzintézeteik adósságainak hitelköltségeit. Egyes helyeken a bankokkal együtt vészforrások előteremtésén dolgoznak, hogy elkerüljék a csődöt - állítja a Standard Chartered elemzője, Stephen Green.