265 milliárdos kárt okozott a természet

2011.07.12. 14:29 Módosítva: 2011.07.12. 14:33

A világ vezető viszontbiztosítója, a Munich Re (Münchener Rück) szerint az első félév adatai alapján az idei év az eddigi legköltségesebb a természeti katasztrófák okozta anyagi károk szempontjából.

A gazdasági károk az időszakban 265 milliárd dollárt tettek ki világszerte, és ezzel túlszárnyalták az eddigi legköltségesebb év, 2005 egészének adatát. Akkor egész évben 220 milliárd dollárt ért el az összesített kárösszeg.

Az idei kártérték több mint napi 1,4 milliárd dollár, ami 190-es árfolyamon számolva napi 266 milliárd forintot jelent. Az első féléves összkár forintban ugyanezen az árfolyamon meghaladja az 50 ezer milliárd forintot, ami a magyar gazdaság csaknem kétéves teljesítményének felel meg.

Az idei kárrekord mindenekelőtt a márciusi japán földrengéshez és cunamihoz kötődik. A Munich Re szerint ez a katasztrófa a maga 210 milliárd dolláros összesített kárával a történelem eddigi legdrágábbja, megelőzve az addigi legköltségesebb katasztrófát, a Katrina hurrikán 2005-ös pusztítását, ami 125 milliárd dollár kárt okozott.

Az idei első félévben – ugyancsak a Munich  Re rendelkezésére álló adatok szerint – biztosított károk összesített értéke elérte a 60 milliárd dollárt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport