Luca, Ottilia
2 °C
5 °C

Euróválság: az írek az EU-t hibáztatják

2011.07.13. 13:31 Módosítva: 2011-07-13 13:32:49

Itt az idő, hogy az Európai Unió vezetői erélyesen lépjenek fel az euróövezeti válság megoldása érdekében. Az ír adóskockázati osztályzat rontása azt tükrözi, hogy Európa képtelen megfelelő választ adni a válságra - mondta Enda Kenny, Írország miniszterelnöke parlamenti felszólalásban szerdán.

A miniszterelnök elmondta: semmi értelme nincs annak, hogy részt vegyen az Európai Tanács - egyes források szerint péntekre tervezett - ülésén, ha a vezetők nem állapodnak meg a válság megoldására irányuló intézkedésekről. Most az euróövezeti pénzügyminisztereknek az ír kormány, az országnak nyújtott mentőcsomag feltételeinek javítására irányuló kérésére kell válaszolniuk.

A Moody's Investors Services kedd késő este a befektetésre ajánlott sáv alsó széléről, "Baa3"-ról, a piaci zsargon szerint a bóvli kategóriába tartozó "Ba1"-re rontotta Írország adóskockázati besorolását. A hitelminősítő a lépést azzal indokolta, hogy az EU javaslatai alapján az ír államkötvények birtokosait veszteség érheti az elkövetkező években. A Moody's ugyanakkor kiemelte, hogy Írország teljesítheti idei évre vonatkozó megszorítási céljait.

Kenny a parlamentben elmondta: "a Moody'snak nem Írországgal van problémája", hanem azzal, ahogy az európai vezetők az egész térséget sújtó válságot kezeli.

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso szóvivője szerdán elmondta: "érthetetlen" az ír hitelminősítői besorolás keddi rontása. Pia Ahrenkilde Hansen kiemelte: a döntés időzítése "finoman szólva is megkérdőjelezhető".